Ország-világ

2020.10.22. 21:50

Új szabályokat hozott a kormány a koronavírus elleni védekezésről

Itt vannak a rendelkezések.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány legújabb járványvédelmi rendelete. Ahogy azt az Origó megírta, a kormány a maszkviselés előírásain szigorít.

A rendelet szerint a sportrendezvényeken és a gyülekezési jog alá tartozó rendezvényeken ezentúl mindenkinek kötelező lesz maszkot viselni (kivételt ez alól a sportolók, illetve a rendezvények felszólalói élveznek).

Nekik tehát nem kell orrot és szájat folyamatosan eltakaró maszkban lenniük. Ellenben orvosi, textil vagy más védőeszközt kell felvenniük azoknak, akik szabadtéri gyűléseken, tüntetéseken vesznek részt.

Kivétel itt is van: a felszólalók addig letehetik a maszkot, amíg beszédüket megtartják. A hatévesnél fiatalabb gyerekeknek ezután sem kell védőeszköz.

Azt a személyt, aki a maszkot a sportrendezvény szervezőjének felszólítására sem viseli, a lelátóról el kell küldeni. Azért, hogy a szabályszegő távozzon, a rendezők felelnek.

Hasonló a helyzet a gyűléseknél, a tüntetéseknél is: ekkor is a rendezőké a felelősség, hogy mindenki felvegye a maszkot, ennek hiányában elhagyja a helyszínt.

Az új szabályok a kihirdetést követő napon, vagyis pénteken lépnek hatályba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában