Ország-világ

2021.09.16. 05:58

Új védelmi és biztonsági partnerségi szervezetet hozott létre a brit, az amerikai és az ausztrál kormány

A kezdeményezés elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, a közös közlemény megfogalmazása szerint az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett.

Új háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség létrehozását jelentette be a brit, az amerikai és az ausztrál kormány.

A három ország angol nevének rövidítésből AUKUS-nak elnevezett kezdeményezést európai idő szerint szerda éjjel jelentette be videókapcsolaton keresztül tartott egyidejű londoni, canberrai és washingtoni sajtótájékoztatóján Boris Johnson brit és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, valamint Joe Biden amerikai elnök.

A Downing Street által Londonban ismertetett közös közlemény hangsúlyozza:

az AUKUS első kezdeményezése lesz egy olyan háromoldalú együttműködés, amelynek eredményeként Ausztrália nukleáris meghajtású tengeralattjárókhoz jut.

Ennek a programnak az elkezdését 18 havi előkészítő egyeztetési folyamat előzi meg.

Boris Johnson és Joe Biden egyaránt nyomatékosan hangsúlyozta az AUKUS-partnerséget bejelentő tájékoztatóján, hogy a jövőbeni ausztrál tengeralattjáró-flottának csak a meghajtása épül majd a nukleáris technológiára, de ezeket a tengeralattjárókat nem nukleáris, hanem hagyományos fegyverzettel szerelik fel.

A háromoldalú közös közlemény is leszögezi: Ausztrália változatlanul teljesíteni kívánja nukleáris fegyvereket nem hadrendben tartó országként vállalt összes kötelezettségét, és mindhárom ország mély elkötelezettséggel fenntartja a nukleáris fegyverek globális elterjedésének megakadályozásában játszott vezető szerepét.

A közös közlemény nem említi név szerint Kínát, de a BBC brit közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozó szakértők szerint az AUKUS-kezdeményezés egyértelmű kifejeződése annak az aggodalomnak, amellyel az amerikai, a brit és az ausztrál kormány az indiai- és a csendes-óceáni térségben zajló kínai katonai tevékenységet figyeli.

A háromoldalú partnerség létrehozását bejelentő tájékoztatón Boris Johnson úgy fogalmazott: az Indiai- és a Csendes-óceán az egyre intenzívebbé váló geopolitikai versengés középpontjában van, és e térségben megoldatlan területi viszályok parázslanak, potenciális fellángolási pontokkal.

Johnson hangsúlyozta: ez a térség az új – többek között a kibertérben megjelenő – biztonsági kihívásoknak is az egyik frontvonala.

A brit kormányfő kiemelte: jelenleg az egész világon csak néhány országnak vannak nukleáris meghajtású tengeralattjárói, és éppen ezért nagy horderejű döntés, ha valamely nemzet úgy dönt, hogy szert tesz erre a félelmetes erejű kapacitásra.

Johnson szerint ugyanilyen horderejű döntés bármely ország számára az, hogy segítséget nyújt más országoknak e technológia beszerzéséhez.

„Ausztrália azonban régi barátunk, velünk rokonjellegű ország és hozzánk hasonlóan demokrácia, így természetes partnerünk e nagy vállalkozásban”

- fogalmazott a brit miniszterelnök.

Johnson nem titkolta, hogy a kezdeményezés – amellett, hogy célja a világ biztonságosabbá tétele – munkahelyek létrehozását is elősegíti az Egyesült Királyságban.

Utalást tesz erre a brit kormány közleménye is, amely leszögezi: az Egyesült Királyság több mint 60 éve gyárt és üzemeltet világszínvonalú nukleáris tengeralattjárókat, így rendkívül kiterjedt szaktudással és tapasztalatokkal tud hozzájárulni az AUKUS kezdeményezéshez, olyan, hadiipari tevékenységet is folytató brit óriásvállalatok bevonásával, mint a Rolls-Royce és a BAE Systems.

A Downing Street hangsúlyozta: az AUKUS konkrét megnyilvánulása annak a brit törekvésnek, amelynek célja a hasonló gondolkodású szövetségesekkel fenntartott védelmi, biztonsági és külpolitikai kapcsolatok elmélyítése.

A megállapodás egyben tükrözi a három országot összekötő, egyedülálló szintű bizalmat és együttműködést is, amelynek egyik kifejeződési formája a Five Eyes szövetségben folytatott, kiterjedt közös hírszerzési tevékenység – áll a brit kormány közleményében.

A Five Eyes az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzési és elhárító szakszolgálatainak tevékenységét hangolja össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában