Járvány

2021.10.19. 05:52

Újabb korlátozó intézkedéseket vezet be Lettország

Egyhónapos vesztegzárat rendelt el hétfőn Lettországban Krisjanis Karins miniszterelnök, mivel az országban kiújult a koronavírus-járvány, miközben alacsony a beoltottak aránya.

„Elnézést kérek azoktól, akiket már beoltottak, de a korlátozások mindenkire vonatkoznak” – hangsúlyozta Karins a sajtónak kormánya 10 órán át tartó ülése után.

„Még mindig túl sok oltatlan ember van, aki megbetegszik a koronavírustól, és a kórházban meghal” – mondta.

A lezárás csütörtökön kezdődik és november 15-ig tart, a kijárási tilalom este 8-tól reggel 5-ig tart, a kávézók, mozik, színházak és koncerttermek bezárnak, az éttermek pedig csak elvitelre kínálhatnak ételt.

Csak az élelmiszereket és alapvető szükségleteket árusító üzletek maradhatnak nyitva, és a dolgozó lakosság nagy részének távmunkát kell végeznie, kivéve az építőipart, a közlekedést és más, távmunkával nem végezhető munkaköröket.

Az iskolák is átállnak a távoktatásra. A kivételt csupán az első három évfolyam képez, a legfiatalabb diákok továbbra is járhatnak iskolába.

Az intézkedéseket valószínűleg a keddi kormányülésen vagy a szerdai parlamenti ülésen módosítják, mielőtt szavazásra bocsátanák a törvényhozásban.

Lettország 1,9 millió lakosának kevesebb mint fele kapta meg a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját. A múlt héten minden nap rekordot döntött a fertőzések száma, hétfőn 1253 új esetet és hét halálesetet regisztráltak.

Ezzel a világjárvány kezdete óta a fertőzések száma 186 ezerre, a haláleseteké pedig 2897-re emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában