különlegesen kiépített

2018.10.11. 15:32

Újabb palesztin alagutat számolt fel Izrael

A titkos alagutat a gázai határ közelében találták meg és kétszáz méter mélyen hatolt be izraeli területre.

Az idézett katonai szóvivő szerint egy kilométer hosszan vezetett a palesztin övezet déli részén, Hán-Júnisztól izraeli földekre a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet különlegesen kiépített, árammal ellátott és kommunikációs eszközökkel felszerelt föld alatti folyosója.

Az izraeli biztonságiak számos technológiai és hírszerzési eszközt vetnek be az Izraelbe tartó gázai alagutak felderítése érdekében, mert attól tartanak, hogy segítségükkel meglepetésszerű támadásokat indíthatnak Gázából izraeli civilek és katonák ellen.

Tavaly október óta már tizenöt hasonló járatot számolt fel a hadsereg, és a Gázai övezet izraeli határánál új föld feletti és föld alatti kerítésrendszeren dolgoznak, amely a jövőben elvileg lehetetlenné teszi az illegális behatolást Izraelbe ezeken a szakaszokon.

A katonák szerint hárommillió dollár (mintegy 840 millió forint) értékű cementet és elektromos eszközöket építettek be a csütörtökön megsemmisített alagútba.

Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy az övezet erőforrásait Izrael elleni „terrorinfrastruktúra” kiépítésére költi a civil infrastruktúra, például víztisztítók létrehozása helyett.

Folytatódott a tüzeket okozó léggömbök Izraelbe röptetése is. Komoly tűz tört ki a Sikma folyónál, az övezet északi részénél található természetvédelmi területen, s szerdán négy tűzzel birkóztak a tűzoltók a határnál. Emellett már Gázától több tucat kilométerre lévő helyeken is hasonló léggömbökre bukkantak, például Jeruzsálemben, Bat -Jamban vagy Modiinben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában