robbantás

2019.02.28. 22:49

Újabb terrortámadás történt Szomáliában

Autóba rejtett pokolgép robbant Mogadishuban, többen meghaltak.

Autóba rejtett pokolgép robbant Szomália fővárosában csütörtökön. Az öngyilkos merényletben legalább tíz ember meghalt és több épület is megsemmisült Mogadishu legforgalmasabb utcájában – közölte a rendőrség. A közelmúltban ez volt az egyik legnagyobb robbantás.

A támadás a város üzleti negyedében történt, ahol hotelek, vásárok, üzletek és éttermek vannak – mondta el egy rendőrségi tisztviselő a Reuters hírügynökségnek.

A rendőrségi tisztviselő hozzátette, hogy több mint 10 ember halt meg, egy hotel lángokban áll, és több épület is megsérült a detonáció következtében. Egyelőre 20 sebesültről tudnak a hatóságok, de attól tartanak, az áldozatok száma tovább fog nőni a megrongálódott épületek miatt.

A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab nevű iszlamista csoport jelentkezett.

A Reuters brit hírügynökség legkevesebb 10 halálos áldozatról ír, míg a dpa német hírügynökség legkevesebb 25 halottról tud, akik között rendőrök is voltak.

A dpa hírügynökség értesülései szerint az első robbantás után is egy második is bekövetkezett, így az áldozatok száma még tovább nőhet.

Korábban a Reuters hírügynökség egyik riportere arról adott hírt, hogy egy nagy robbanás és lövések hangja hallatszódott Mogadishuban.

Szélsőséges iszlamista csoportok Szomáliában gyakran követnek el támadásokat.

Az al-Kaidához köthető al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában. A szomáliai dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre terrortámadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen országszerte, köztük a fővárosban, Mogadishuban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában