még időben

2021.02.12. 15:24

Újabb terrortámadást akadályoztak meg a német hatóságok

Lengyelországból szerezték be az alapanyagokat a tervezett robbanószerkezetekhez, amelyek egy részét Németországban, a másikat Dániában találták meg.

Holbaek, 2021. február 12. Házkutatást tartó dán nyomozók Holbaek Apotekerhaven negyedében 2021. február 6-án. A dán biztonsági és hírszerző ügynökség (PET) február 11-én bejelentette, hogy terrorista merénylet előkészítésének gyanújával őrizetbe vettek Dániában tizenhárom, Németországban egy embert. MTI/EPA/Ritzau

Forrás: MTI/EPA/Ritzau

Fotó: -

Újabb iszlamista terrortámadást akadályoztak meg a német biztonsági szervek, ezúttal európai partnerekkel együttműködésében – közölte a német szövetségi belügyminiszter pénteken.

Horst Seehofer közleményében kiemelte, hogy a terroristák határokon átívelő hálózatokba szerveződnek, ezért a terrorizmus elleni küzdelem is nemzetközi.

A biztonsági szervek szoros együttműködésben dolgoznak, „gyakran észrevétlenül, de nagyon hatékonyan” – tette hozzá a miniszter, felidézve, hogy a német és a dán rendőrség a napokban egy összehangolt akcióval elfogott három szíriai férfit – három testvért -, akiket állam elleni bűncselekmény előkészítésével gyanúsítanak Németországban.

A tárca összesítése szerint így már 17 iszlamista terrortámadást akadályoztak meg 2009 óta.

A Szász-Anhalt tartományi főügyészség és a dán hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint a rendőri műveletet február 6-án hajtották végre, két gyanúsítottat Dániában, a harmadikat Németországban vették őrizetbe.

A nyomozás első megállapításai szerint januárban részt vettek pokolgép készítésére alkalmas anyagok beszerzésében. A szász-anhalti Dessau-Rosslauban egy házkutatáson le is foglaltak tíz kilogramm robbanószert és gyújtózsinórokat. A megvásárolt vegyi anyagok egy másik részét Dániában találták meg.

Német hírportálok beszámolói szerint a gyanúsítottak Lengyelországból szerezték be az alapanyagokat a tervezett robbanószerkezetekhez. Biztosnak tűnik, hogy merényletre készültek, az viszont egyelőre nem ismert, hogy Németországban, Dániában vagy máshol akarták megvalósítani szélsőséges iszlamista meggyőződésükön alapuló terveiket.

A dán hatóságok tájékoztatása szerint további tizenegy embert is őrizetbe vettek Dániában a Németországban kiadott körözés alapján elfogott két szíriai gyanúsított mellett.

Borítókép: Házkutatást tartó dán nyomozók Holbaek Apotekerhaven negyedében 2021. február 6-án. A dán biztonsági és hírszerző ügynökség (PET) február 11-én bejelentette, hogy terrorista merénylet előkészítésének gyanújával őrizetbe vettek Dániában tizenhárom, Németországban egy embert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában