első lépés

2020.09.13. 08:42

Újraindulhatott az olajkitermelés Líbiában

Az országban mintegy fél éve állt le a kitermelés az olajlelőhelyeken.

Újraindul az olajkitermelés Líbiában, erről biztosította szombaton az Egyesült Államok nagykövetségét az ország keleti vidékeit uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka, Halífa Haftar tábornok.

Az üzenet a diplomáciai képviselet honlapján jelent meg. Ebben az áll: Haftar személyesen vállalt kötelezettséget arra, hogy az energiaszektor legkésőbb szeptember 12-től ismét termelni fog.

Richard Norland amerikai nagykövet a Haftarnak címzett levelében kijelentette, az Egyesült Államok támogatja azt a pénzügyi modellt, amely megbízhatóan szavatolja, hogy az olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket nyíltan fogják szétosztani, és az így keletkezett összegek a líbiai népet szolgálják.

Az országban mintegy fél éve állt le a kitermelés az olajlelőhelyeken. Bezártak az állam keleti részén található olajkikötők is. A nemzeti olajvállalat, a NOC adatai szerint augusztus 21-ig nagyjából 6,5 milliárd dollárra (1960 milliárd forint) tehető veszteség keletkezett.

A nemzetközileg elismert líbiai egységkormány (GNA) a múlt hónapban tűzszünetet hirdetett, a harci cselekmények beszüntetésére szólított fel az állam egész területén. A felhívásban kiemelték, hogy a megbékélés megvalósítására fegyvermentes övezeteket kell létrehozni a stratégiailag jelentős városokban, Szirtben és Dzsufrában.

A Tobruk városában ülésező parlament képviselői támogatták a kezdeményezést, egyben távozásra szólították fel az országban állomásozó külföldi katonai erőket, továbbá sürgették az olajkitermelés felújítását.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba, mély politikai és gazdasági válságba sodródott. Az állam keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Halífa Haftar tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában, Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek pártfogását élvezve. Az Ankara által támogatott tripoli egységkormány ellenőrzése gyakorlatilag csak a fővárosra és a környező területekre terjed ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában