lengyelország

2019.01.16. 22:30

Újratemették egy I. világháborús magyar honvéd maradványait

A szertartáson részt vett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.

A délkelet-lengyelországi Hnatkowice falu katonai temetőjében örök nyugalomra helyezték szerdán egy első világháborús magyar honvéd nemrég megtalált maradványait – közölte Körmendy Adrienne, a helyszínen lévő krakkói magyar főkonzul.

A szertartáson részt vett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.

Az emberi maradványokat, magyar katonai övcsatot, valamint egyenruha-, cipő- és fegyverdarabokat tavaly áprilisban találták meg egy hnatkowicei szántóföldön.

A hatóságok a kihantoláskor személyiigazolójegy-tartót is találtak, a benne őrzött, személyi adatokat tartalmazó kártya azonban elrohadt, a honvédet ezért nem sikerült azonosítani.

A katona feltehetőleg az osztrák-magyar hadsereg 23. gyalogezredéhez tartozott, amely a közeli Przemysl városban létesített erődben állomásozott. A hnatkowicei katonai temetőben az osztrák-magyar hadsereg mintegy 190 katonája nyugszik.

A lengyel-ukrán határon fekvő Przemysl az Osztrák-Magyar Monarchia védelmi rendszerében kiemelt szerepet töltött be. A 19. század végén itt felépített erődrendszer a harmadik legnagyobb volt az akkori Európában. A monarchia hadseregében harcoló magyar alakulatok e helyen hónapokig ellenálltak az orosz csapatok támadásainak.

Németh Szilárd csütörtök este a Varsóhoz közeli Wolomin község főtemplomában a boldog Jerzy Popieluszko országos emlékbizottságától a Győzd le a rosszat a jóval nevű kitüntetést veszi át a kommunista titkosszolgálat által meggyilkolt mártírpap emlékének és szellemiségének magyarországi terjesztéséért.

Illés Pál, a varsói magyar nagykövetség első titkára elmondta, a plakett átadásához kapcsolódó oklevelet az emlékbizottság tagjai közül többek között Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter, valamint Piotr Duda, a Szolidaritás szakszervezet elnöke írta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában