Skandallum

2020.02.28. 10:05

Újságírókat fenyegetett meg Czeglédy Csaba

Szombathelyen komoly indulatokat váltott ki a médiaközpont ügye. A vitában a Vas Népe újságíróit az a Czeglédy Csaba fenyegette meg burkoltan, akinek a büntetőügye a Kecskeméti Törvényszéken folytatódik.

Azonnali hatállyal visszahívta ügyvezetői tisztségéből a szombathelyi közgyűlés csütörtökön Halmágyi Miklóst, a helyi médiaközpont ügyvezető igazgatóját, aki ellen a rendőrség vagyon elleni bűncselekmény alapos gyanújával indított nyomozást – írja a Magyar Nemzet. Halmágyit – aki korábban 25 éven át volt a Vas Népe című megyei lap főszerkesztője – 2019 februárjában, a közgyűlési erőviszonyok megváltozása után nevezte ki a baloldali többségű önkormányzat a médiaközpont élére.

Az önkormányzati társaságnál december végén indított vizsgálatot az önkormányzati felügyelőbizottság, amely a közgyűlés elé tárt jelentésében megállapította, hogy az ügyvezető limit nélküli céges bankkártyáját használva több alkalommal fizetett olyan szolgáltatásokért, amelyek nem az önkormányzati kft., hanem a saját hasznát szolgálták. Két esetben bérelt például különböző szállodákban szobát, arra hivatkozva, hogy hivatalos úton járva konferencián vett részt.

A vizsgálat ezeknek a konferenciáknak nem találta a nyomát. Az ügyet a megyei napilap írta meg először. Az ügyben Nemény András (Éljen Szombathely! Egyesület–Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–MKKP–Szolidaritás–Mindenki Magyarországa) polgármester rendőrségi feljelentést tett, amelynek nyomán a hatóság elrendelte a nyomozást. A szombathelyi közgyűlés az ügyvezető visszahívása és munkaviszonyának megszüntetése után átmeneti időre Török Tibort nevezte ki a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetőjének, a későbbiekben pedig pályázat útján töltik be a tisztséget.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz–KDNP) kifejtette: egyértelmű Nemény András politikai szerepe Halmágyi ügyé­ben, miután korábban úgy nyilatkozott: Halmágyi Miklós személye garancia mindenki számára.

Czeglédy Csaba képviselő közölte: a Vas Népe újságíróira is ugyanaz a sors fog várni, mint amit Halmágyi Miklóssal tettek.

Ágh Ernő képviselő (Fidesz–KDNP) kiállt a megyei napilap munkatársai mellett, és visszautasította, hogy Czeglédy fenyegesse őket nyílt ülésen.

Folytatódik Czeglédy ügye

Elfogadta a Szegedi Törvényszék elfogultságra vonatkozó bejelentését és a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki a Szegedi Ítélőtábla a Czeglédy Csaba által vezetett Human Operator Zrt. ügyének tárgyalására – közölte tegnap a bíróság.

Czeglédy Csaba a bíróság előtt egy korábbi tárgyaláson
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A 2019-ben a DK európai parlamenti képviselőjelöltjének induló ügyvéd által vezetett céghez kapcsolódó ügyben tavaly februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 ember ellen. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek alóli mentesülés volt. A Human Operator Zrt. két generál-alvállalkozó közbeiktatásával – amelyek teljesítési segédként nyolc iskolaszövetkezetet vontak be – munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek.

A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában