Ország-világ

2021.05.31. 19:18

Uniós állampolgárok millióinak kell még várniuk a nyitásra

Hazánkkal ellentétben több európai ország sem lélegezhet fel az alacsony átoltottság miatt.

A járványhelyzet aktuális állásáról állított össze európai körképet a Magyar Nemzet.

Németország

Németországban április óta érvényben van az úgynevezett vészfékrendszer, amelynek értelmében a szövetségi kormány szigorú szabályokat rendelhet el az ország bármely részén, ahol a százezer lakosra vetített hétnapi fertőzésgyakoriság tartósan meghaladja a százat.

A jogszabály szerint a fertőzött területeken este 10 órától reggel 5-ig tartó éjszakai kijárási tilalom és szigorú kontaktszabályok

lépnek hatályba, ami alól csak a védettek vannak felmentve – vagyis azok, akik az elmúlt fél évben átestek a koronavírus-fertőzésen vagy mindkét oltásukat megkapták. Jelenleg Türingia, Bajorország, Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz néhány körzetében érvényesül a vészfékrendszer, míg Saar-vidék tartományának kormánya két héttel meghosszabbította a saját járványügyi intézkedéseit. Néhány kevésbé fertőzött tartományban, ahol saját hatáskörben határozhatnak a szabályokról, május közepétől elkezdték a turizmus és a kulturális élet újraindítását. Németországban eddig a lakosság 43 százaléka kapott legalább egy oltást, és 17 százaléka élvez csupán teljes védettséget.

Ausztria

Bár Ausztriában május 19-től megszűnt a kijárási korlátozás, kinyitottak a vendéglátóhelyek és a kulturális intézmények, néhány korlátozást fenntartottak.

Az üzleteknek és a szolgáltatóknak este tízig be kell zárniuk, valamint továbbra is vonatkozik mindenkire a távolságtartási és a maszkviselési kötelezettség.

A személyes érintkezéseket továbbra is korlátozzák: éjszaka és zárt térben négy, nappal szabadtéren tíz felnőtt találkozhat egymással. Ausztriában a lakosság 39 százalékát sikerült eddig beoltani, és csupán a következő napokban válik elérhetővé a vakcina minden korosztály számára.

Franciaország

Ausztriához hasonlóan a francia állam is május 19-én vezetett be lazításokat – közel egy hónappal a magyar kormány bejelentése után, miszerint védettségi kártyával látogathatóvá válnak a színházak, a mozik és az éttermek belső terei. Bár Franciaországban újranyitottak a vendéglátóhelyek külső teraszai, a sportlétesítmények és a múzeumok,

továbbra is este 9 órától reggel 6-ig tart a kijárási tilalom,

amely a tervek szerint június 9-től helyi idő szerint este 11-re módosul. Teljes eltörlése előreláthatólag június 30-án következik csak be.

A maszkviselési kötelezettség még szintén érvényben van,

annak ellenére, hogy Olivier Véran egészségügyi miniszter már május közepén kijelentette: megfontolandó lépés a kötelező maszkhasználat eltörlése.

Emmanuel Macron bejelentése szerint ezt a korlátozást június végén feloldják, amennyiben elérik a kívánt oltási számot – Franciaországban eddig a lakosság 37 százaléka kapott oltást.

Belgium

Május 8-tól kinyitottak a teraszok és engedélyeztek bizonyos szabadtéri eseményeket Belgiumban, de továbbra is legfeljebb tíz főben korlátozzák a személyes összejöveteleket.

Belgium lakosságának 39 százalékát oltották be eddig, és a fiatalabb korosztályok még mindig várólistán szerepelnek.

A francia nyelvű és a flamand közösség által létrehozott Közösségek Bizottsága (Cocom) aggodalmát fejezte ki, hogy az átoltottság aránya még nem tenné lehetővé a lazításokat.

– A korlátozások részleges feloldásának hatására több ember fog érintkezni egymással, mint eddig – idézi a The Brussels Times a bizottságot.

Hollandia

Mivel Hollandiában az uniós átlag alatti, 36 százalék körüli az átoltottság, továbbra is szükség van több veszélyhelyzeti intézkedésre.

A vendéglátóhelyek teraszai ugyan kinyitottak, de csak este nyolcig fogadhatnak vendégeket, és kizárólag egy háztartás vagy legfeljebb két ember ülhet egy asztalnál. Ezenkívül az állampolgároknak továbbra is tartaniuk kell a másfél méteres távolságot.

Mark Rutte holland miniszterelnök pénteken elmondta, hogy június 5-től még több korlátozást feloldanak, bár hozzátette: ezzel kockázatot vállalnak, és a fertőzések száma ismét növekedni kezdhet.

Olaszország

Az olasz kormány csak június 21-én tervezi megszüntetni az éjszakai kijárási tilalmat – ha jól alakulnak a számok. Az országon belüli mozgást továbbra is korlátozzák: csak az utazhat egyik régióból a másikba, akinek 48 óránál nem régebbi koronavírus-tesztje van, fél éven belül átesett a betegségen vagy teljes védettséget élvez a két oltásnak köszönhetően.

Olaszország oltási kampánya során eddig még nem jutott minden korosztálynak vakcina, így a lakosság 38 százalékát tudták beoltani.

Az érvényben lévő korlátozásokhoz tartozik, hogy a vendéglátóhelyek továbbra is csak a külső teraszaikon fogadhatják a vendégeiket, valamint zárt térben és közterületen egyaránt fennáll a maszkviselési kötelezettség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában