Ország-világ

2021.05.24. 21:00

Varga Judit: számunkra a környezetvédelem nemzeti ügy

Magyarország a hiteles, cselekvő, konzervatív klímapolitikában hisz – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter hétfő este a közösségi oldalán abból az apropóból, hogy az uniós országok vezetőinek ma elkezdődött kétnapos találkozójának a migráció és a vírushelyzet mellett egyik központi kérdése a környezet- és a klímavédelem.

Forrás: Facebook

Fotó: @VargaJuditMinisterofJustice

„A magyar kormány számára a környezetvédelem nemzeti ügy” – szögezte le a tárcavezető, emlékeztetve arra, hogy a kormány egy évvel ezelőtt hirdette meg a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amelynek célja a klímasemleges, körforgásos gazdaság megvalósítása és hazánk egyedülálló természeti kincseinek megóvása. Hozzátette, emellett

Magyarország az elsők között vállalta törvényben is rögzítve, hogy 2050-re klímasemleges országgá válik.

Varga Judit bejegyzésében kifejtette, hogy az EU-s klímacélok „csak az igazságosság, a szolidaritás és az arányos tehermegosztás elveit” szem előtt tartva valósulhatnak meg, ezért a magyar kormány ellenez minden olyan megoldást, amely plusz terhet róna a magyar háztartásokra.

„Nem támogatjuk, hogy a lakossági szektorban egységes uniós karbonárat vezessenek be, meg fogjuk védeni a rezsicsökkentés eredményeit, nem fogjuk hagyni, hogy a magyar embereket terheljék a nagy kibocsátók helyett”

- tette nyilvánvalóvá az igazságügyi miniszter, aki szerint a klímaváltozás elleni fellépés költségeit nem a lakosságnak, hanem a legnagyobb szennyező országoknak és vállalatoknak kell viselnie.

A kérdésben a Brüsszelben tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök délután tett videónyilatkozatot. A kormányfő elmondta, a magyar delegációra kemény csata vár az uniós közppontban, de megvédik a magyar családok érdekeit, akik számára az európai uniós javaslat akár havi 20 ezer forintos kiadást is jelenthetne.

Borítóképükön Varga Judit igazságügyi miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában