Diplomácia

2019.05.02. 07:29

Varsóban járt Orbán Viktor

Egyebek között a közös uniós piac és költségvetés szerepét hangsúlyozó dokumentumot fogadtak el a csúcstalálkozón.

Varsó, 2019. május 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok, valamint az azóta belépett Románia, Bulgária és Horvátország varsói csúcstalálkozóján 2019. május 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Forrás: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Szecsődi Balázs

A miniszterelnök az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok, valamint az azóta belépett Románia, Bulgária és Horvátország csúcstalálkozójára utazott Lengyelországba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedd este.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Málta, Lettország, Litvánia, Észtország és Ciprus EU-csatlakozásának 15. évfordulójára hívta Varsóba kollégáit.

Orbán Viktor miniszterelnök (szemben, k) az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok, varsói csúcstalálkozóján 2019. május 1-jén. A magyar kormányfő mellett jobbra a házigazda Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

Az „Együtt Európáért” címmel a varsói királyi várban megrendezett ünnepi munkaülésen az uniós tagságból származó tapasztalatok és eredmények összegzése volt a téma, kötetlen beszélgetés formájában.

A csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón bejelentették: Varsói nyilatkozat címmel egyebek között a közös uniós piac és költségvetés szerepét hangsúlyozó dokumentumot fogadtak el a tanácskozáson. A közép-európai vezetők mindegyike aláhúzta az uniós kohéziós politika és a közös agrárpolitika fontosságát, általában viszont elégtelennek tartják az Európai Bizottságnak a 2020 utáni költségvetésre vonatkozó javaslatát – számolt be Morawiecki a soros EU-elnökséget képviselő Viorica Dancila román kormányfővel közösen tartott sajtókonferencián.

A nyilatkozatot később a PAP hírügynökség ismertette. Eszerint a dokumentum szorgalmazza: az EU döntéshozatali folyamatában „az összes tagállam kormányai azonos elvek szerint, a lojális együttműködés és egység szellemében” vegyenek részt. Szó esik arról is, hogy az EU-ban „azonos módon kell viszonyulni minden tagállamhoz”.

A nyilatkozat szerint el kell kerülni a felesleges ellenőrzést az EU belső határain, vissza kell állítani a schengeni rendszer „szabályos működését”, és meg kell teremteni az övezet bővítését elősegítő „kedvező politikai légkört”.

Morawiecki a sajtókonferencián a csúcson elhangzottakat ismertetve közölte:

a politikusok azonos módon vélekedtek a migrációról is.

Megegyeztek továbbá az áfacsalások és az adóparadicsomok elleni harc fontosságáról, és kifogásolták, hogy az adóparadicsomnak számító egyes nyugati EU-tagállamok is megfosztják az adóbevételektől a „kevésbé vagyonos” közép-európai országokat.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában