jogállamiság

2021.02.03. 12:49

Věra Jourová: Magyarország és Lengyelország a figyelmünk középpontjában állnak

Az Európai Bizottság liberális alelnöke arról beszélt, hogy a hetes cikkely szerinti jogállamisági eljárások akár a szavazati jog felfüggesztéséhez is vezethetnek.

A német gazdasági lapnak, a Handelsblattnak adott interjút Věra Jourová, az Európai Bizottság liberális alelnöke, amelyben kifejti:

Magyarország és Lengyelország a brüsszeli figyelem középpontjában állnak, és mindkét országgal szemben zajlanak a hetes cikkely szerinti jogállamisági eljárások, amelyek akár a szavazati jogaik felfüggesztéséhez is vezethetnek az Európai Unió Tanácsában.

Jourová természetesen szólt a január elsejével életbe lépett jogállamisági mechanizmusról is, mint azt sokadszorra elmondta, szeretné, ha az Európai Bíróság arról mielőbb, gyorsított eljárásban határozna – írja a cikk alapján a Magyar Nemzet. (Magyarország és Lengyelország korábban ígéretet tettek rá, hogy megtámadják a rendeletet a bíróságon, ez heteken belül következhet – a szerk.)

„Az ítélet után visszamenőleges hatállyal is munkához látunk” – ígéri a jogállamisági ügyek egyik brüsszeli felelőse. Elmondása szerint

az EU a jogállamisági rendelettel lényegében az uniós polgárokat szolgálta ki, akik fellépést szeretnének látni a korrupcióval szemben. „Igazságos és hatékony eszköz van a kezünkben”

– vélekedett Jourová, a jogállamisági harc kiemelt színtereiként a korrupciót és a nepotizmust említve.

A cseh biztosnő szerint a világjárvány idején a szokásosnál is nagyobb teher nehezedik az európai demokráciákra, a polgárok akárcsak a munkahelyeiket, ezt is könnyen elveszíthetik. A médiaszabadságról szólva elmondta azt is: a sajtó a demokrácia őre, most pedig mindennél jobban szükség van jól működő és szakmailag helytálló sajtótermékekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában