Kell hozzá bátorság...

2021.08.20. 14:00

Veszélyes állás: nőjogi aktivistát keresnek Afganisztánba

Mindezt az ENSZ teszi, ráadásul akkor, amikor a nők jogait lábbal tipró iszlamista tálibok kezébe került az ország.

A Taliban fighter stands guard along a road near the site of an Ashura procession which is held to mark the death of Imam Hussein, the grandson of Prophet Mohammad, along a road in Herat on August 19, 2021, amid the Taliban's military takeover of Afghanistan. (Photo by AREF KARIMI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Aref Karimi

„Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) az alapokmányában rögzítetteknek megfelelően az egyenlőség megteremtésén, a nők és lányok elleni diszkrimináció felszámolásán munkálkodik. (…) A szervezet elkötelezett a nemek közötti egyenlőség és a nők szerepvállalásának előmozdítása iránt Afganisztánban” – többek között ez szerepel annak az álláshirdetésnek a szövegében, amelyet az ENSZ hirdetett meg egy kabuli státuszra. Az afgán fővárost az amerikai csapatok kivonulása után a napokban foglalták vissza iszlám radikálisok – írja a V4NA hírügynökség.

A jelentkezőnek a munkakör betöltéséhez rengeteg kompetenciával kell rendelkeznie. A pályázónak többek között érzékenynek kell lennie a nemekkel kapcsolatos kérdésekben, elszámoltathatónak, kreatívnak, hatékonynak, befogadónak és példamutatónak kell lennie, valamint tisztelnie kell a sokszínűséget. Ezenfelül egyetemi diplomával is rendelkeznie kell, sőt, a pozíció betöltéséhez az üzleti fejlesztés és menedzsment területén szerzett legalább ötéves szakmai tapasztalatot is elvárnak az aspiránsoktól. Emellett előnyt jelent, ha valaki korábban az országban vagy a régióban dolgozott, esetleg az ENSZ-ben végzett munkát.

A projekthez tartozó szerződés egy évnyi időtartamra szól, amelyet bizonyos feltételek esetén megtoldhatnak még egy évvel. Az állásra New York-i idő szerint augusztus 21-ig lehet jelentkezni.

A nemek közötti különbségeket olyan országban akarja orvosolni az ENSZ, ahol

a hatalomba visszatérő tálibok korábban a nők jogait szigorúan korlátozták.

Többek között megtiltották az iskolába és egyetemre járásukat, ruházkodási és viselkedési szabályokat írtak elő számukra, sőt, sok esetben csak férfiak kíséretében hagyhatták el otthonukat. A szabályszegőket megkövezéssel büntették. A híradások szerint rengeteg afgán nő most is attól retteg, hogy ezeket a szabályokat visszahozza a tálib vezetés.

Kedden a hatalmat átvevő tálibok megtartották első sajtótájékoztatójukat. Ott a szóvivőjük a nőkkel kapcsolatban azt mondta: nagyon aktívan részt vehetnek majd a társadalomban, szeretnék biztosítani a nemzetközi közösséget, hogy nem lesz diszkrimináció, ugyanakkor

jogaikat a saría, azaz az iszlám törvényei szerint határozzák meg.

Borítóképünkön tálib harcosok az afganisztáni Herat utcáin 2019. augusztus 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában