kudarc

2018.07.29. 12:52

Vesztett az ausztrál kormánypárt az időközi választásokon

Egyetlenegy képviselői helyet sem sikerült szereznie az öt közül a kormányzó ausztrál konzervatív pártnak a hét végén tartott időközi választásokon, amelyeken a választópolgárok a kettős állampolgárságuk miatt tisztségükből eltávolított törvényhozók utódairól döntöttek.

„Nagyon komolyan, figyelmesen és alázatosan fogjuk áttekinteni azt, ahogyan a szavazók reagáltak”

– mondta újságíróknak Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök vasárnap Sydneyben.

Az ausztrál választópolgárok szombaton döntöttek arról, hogy kit választanak annak az öt, többségében az ellenzéki Ausztrál Munkáspárthoz (ALP) tartozó törvényhozónak a helyére, akiket korábban kettős állampolgárságuk miatt eltávolítottak tisztségükből.

Az ausztrál alkotmány szerint ugyanis a szövetségi parlamentben nem tölthet be hivatalos tisztséget olyan személy, aki kettős vagy többszörös állampolgársággal rendelkezik.

Az ausztrál választási bizottság vasárnapi bejelentette, hogy a képviselői helyek közül négyet az ALP jelöltjei szereztek meg, az ötödiket pedig a kicsiny centrista párt, a Központi Szövetség.

Politikai elemzők szerint a mostani időközi választásokon elszenvedett kudarc kemény választási küzdelmet vetít előre Turnbull és pártja, a Liberális Párt számára a jövő évi szövetségi választásokon. Szakértők szerint a marginális helyeket is meg kell szerezniük a hagyományosan konzervatív hátországnak számító Queensland államban, ha újra akarják magukat választtatni.

A konzervatív kormánypártnak azonban még a One Nation jobboldali párt támogatása ellenére sem sikerült megszereznie a kulcsfontosságú helyet az időközi váalsztáson Queenslandben, ahol a munkáspártnak a 2016-os évihez képest jóval nagyobb többséggel sikerült ismét nyernie.

Az eredmények értelmében a kormánypárt mindössze egyfős többséggel rendelkezik a törvényhozásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában