megakadt tárgyalások

2019.12.16. 23:05

Washington nem fogadja el a Phenjan által szabott határidőt

Phenjan és Washington között az év elején rekedtek meg a tárgyalások Észak-Korea nukleáris programjáról és az ázsiai országot sújtó gazdasági szankciókról.

Washington nem fogadja el az Észak-Korea által év végéig szabott határidőt a nukleáris programjáról szóló tárgyalások újraindításához – jelentette ki hétfőn Stephen Biegun, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja.

Kim Dzsong Un ugyanis az év végét szabta meg határidőként a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről szóló tárgyalások folytatására. Ezzel kapcsolatosan Biegun úgy vélekedett: az észak-koreaiaknak vissza kellene térniük a tárgyalóasztalhoz. „Ideje, hogy munkánkat végezzük – legyünk túl rajta” – fogalmazott. „Teljes mértékben tudatában vagyunk annak, hogy Észak-Korea esetleg egy nagyobb provokációt hajthat végre az elkövetkezendő napokban” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja Dél-Koreában Li Do Hunnal, a Koreai-félsziget békéjéért és biztonsági ügyeiért felelős dél-koreai különmegbízottal beszélt, később pedig találkozott Mun Dzse In dél-koreai elnökkel és a helyi vezetés egyéb tagjaival.

Phenjan és Washington között az év elején rekedtek meg a tárgyalások Észak-Korea nukleáris programjáról és az ázsiai országot sújtó gazdasági szankciókról. Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető második csúcstalálkozója idén februárban eredménytelenül ért véget a vietnami fővárosban, Hanoiban. Ezen az amerikai fél követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben számolja fel nukleáris arzenálját és ballisztikus rakétaprogramját, míg a kommunista ország a büntetőintézkedések enyhítését követelte ennek előfeltételeként. Trump és Kim harmadik, panmindzsoni csúcstalálkozóján ugyan megegyezett a tárgyalások újrakezdéséről, de azóta sem került sor hivatalos találkozóra a két ország tisztségviselői között.

Október 5-én amerikai és észak-koreai képviselők találkoztak munkamegbeszélésre a svéd fővárosban, de a tárgyalások eredménytelenül zárultak. Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló a tárgyalások összeomlásáról számolt be, és azt javasolta az amerikai félnek, hogy gondolja át jobban álláspontját. Az amerikai külügyminisztériumnál nem értettek egyet Kim Mjong Gil értékelésével, és a találkozót konstruktívnak nevezték.

Észak-Korea kilátásba helyzete a kísérleti atomrobbantásokra és a hosszú távú rakétatesztekre elrendelt moratórium visszavonását, ha az Egyesült Államok az év végéig nem tesz lényeges engedményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában