Diplomácia

2021.07.02. 09:08

Washington szerint aggasztó Peking nukleáris fegyverkezése

Aggasztónak nevezte Kína gyors ütemben történő nukleáris fegyverkezését Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön újságírói kérdésre reagálva.

Price egyben párbeszédre szólította pekingi vezetést csökkentve ezzel „a destabilizáló hatású fegyverkezési versenyek kockázatát”.

A külügyi szóvivő szerint Kína egyre nehezebben tudja eltitkolni nukleáris képességeinek kiépítését eltérve ezzel eddigi, minimális elrettentésen alapuló stratégiájától.

Price arra reagált, hogy a The Washington Post című amerikai lap értesülése szerint több mint száz rakétakilövő állomást épít az ország nyugati, sivatagos területén.

„Ezek a jelentések és más fejlemények arra engednek következtetni, hogy a Kínai Népköztársaság nukleáris arzenálja a korábbi várakozásokhoz képest gyorsabban fog gyarapodni” – hangsúlyozta Price, aki szerint mindez kérdéseket vet fel a pekingi vezetés szándékait illetően.

A külügyi szóvivő beszélt az afganisztáni csapatkivonásról is. Kijelentette, hogy az amerikai katonák szeptember 11-ig történő kivonása nem jelenti azt, hogy sorsára hagyják Afganisztánt.

„Igen, kivonjuk katonai erőinket... de szeretnénk fenntartani diplomáciai jelenlétünket Kabulban” – ismertette Price.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában