vannak feszültségek

2021.06.11. 16:59

Washingtonba látogat júliusban Angela Merkel német kancellár

A találkozón szóba kerül majd a koronavírus-világjárvány, a klímaváltozás elleni küzdelem, a gazdasági jólét, valamint a nemzetköz biztonság.

Joe Biden amerikai elnök július 15-én a Fehér Házban fogadja Angela Merkel német kancellárt, a látogatás célja „a mély kétoldalú kapcsolatok” további erősítése – jelentette be pénteken Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője.

Psaki tájékoztatása szerint Biden és Merkel eszmecserét folytat „a szoros együttműködésről számos közös kihívással szemben, köztük arról, hogy véget vessenek a koronavírus-világjárványnak, továbbá a klímaváltozás elleni küzdelemről és a gazdasági jólét, valamint a közös demokratikus értékeken alapuló nemzetközi biztonság elősegítéséről”.

Washington és Berlin között az elmúlt időszakban némelyest megnőtt a feszültség az orosz-német beruházásként készülő, 11 milliárd dolláros Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítésével kapcsolatban kialakult patthelyzet miatt. A Biden-adminisztráció azonban májusban közölte, hogy az Egyesült Államok „nemzeti érdekeire” hivatkozva feloldja a gázvezeték kivitelezőjére és annak vezérigazgatójára kiszabott szankciókat. A lépés lehetővé tette, hogy az Egyesült Államoknak és Németországnak több ideje legyen rendezni a nézeteltérést.

A Fehér Ház a bejelentést nem sokkal azelőtt tette, hogy pénteken megkezdődik az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Franciaország és Olaszország alkotta G7-csoport állam- és kormányfőinek háromnapos csúcstalálkozója a délnyugat-angliai Carbis Bay kisvárosában.

Biden két ország, Japán és Dél-Korea vezetőjét látta vendégül azóta, hogy januárban beiktatták az Egyesült Államok elnökévé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában