Vesztesek

2022.04.05. 17:23

Háború a baloldalon: Márki-Zay és Jakab Péter egymást szidja

A baloldalon senki nem akarja vállalni a felelősséget a történelmi vereségért.

Ahogy az várható volt, a baloldal történelmi mértékű veresége után senki sem vállalja a felelősséget és mond le, mindenki a másikra mutogat – írja az Origo.

A baloldali belháború egyik legjellemzőbb eleme Jakab Péter és Márki-Zay Péter konfliktusa, mindketten a másikat okolják a bukásért. Az Origo megkérdezte a Jobbikot és Márki-Zay Pétert is, de eddig egyik fél sem reagált.

 

Hétfő késő délután Márki-Zay Péter Gyulás Márton radikális baloldali aktivista internetes adásának volt a vendége. Márki-Zay a vereség okairól beszélve azt mondta, hogy 2018-hoz viszonyítva a Jobbik elveszítette a szavazóinak kétharmadát és főleg ezért bukott meg a baloldal. Ezt követően azt állította, hogy 

a hagyományos értelemben vett baloldali szavazók elmentek voksolni, de a a jobbikosoknak csupán egyharmaduk, a többieket nem tudták megszólítani.

A bukott jelölt kommunikációjában visszatérő eleme volt a Jobbik hibáztatása, Márki-Zay ugyanis a műsor további részében még egyszer kijelentette, hogy a Jobbik a hibás, az, hogy a párt elveszítette a szavazóit már a baloldali előválasztáson látszott, ő személy szerint azt várta, hogy „Jakab Péterre sokkal-sokkal több szavazat érkezik". 

Márki-Zay szerint Jakab közönségének nagy része DK-s szavazó, akik az előválasztáson nem a Jobbik-elnököt támogatták, hanem Gyurcsánynét.

– A Jobbik sajnos jelentős részét a régi szavazóbázisának elveszítette 

– zárta monológját a bukott miniszterelnök-jelölt.

Ahogy arról az Origo beszámolt, hétfő este Jakab Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorának volt a vendége. 

A Jobbik-elnök azt állította, hogy amikor ő a kampány alatt járta az országot, neki nem a Fidesz tetteit kellett magyaráznia, hanem Márki-Zay szavait, mondatait.

Jakab véleménye szerint Márki-Zay ellenzéki előnyből fél év alatt brutális hátrányt csinált.

– Épp eleget mostam a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét, ebből nekem most már elég volt 

– jelentette ki.

– Mi szavazókat hoztunk a bizonytalanok táborából. Egy évvel ezelőtt 250 ezer új jobbikos szavazatot tudtunk becsatornázni, Márki-Zay Péter elvesztette őket. Belerúgott a jobbikos szavazókba és a DK-s szavazókba az előválasztás után 

– mondta Jakab, aki szerint a választó nem úgy működik, hogy ő ráparancsol, hogy szavazzanak az összefogásra. Márki-Zay Péternek a hat párt szavazótáborát kellett volna együtt tartania – vélte.

Az Origo a Jakab-Márki-Zay baloldali belháború kapcsán megkereste a Jobbik sajtóosztályát, illetve a bukott miniszterelnök-jelöltet is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a véleményük a másik kijelentéseiről, a cikkünk megjelenéséig egyik fél sem reagált a megkeresésre.

Borítókép:  Jakab Péter és Márki-Zay Péter / Ripost / Máté Krisztián

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!