Postabontás

2010.10.11. 10:23

MÁV: Teljesen hülyének vannak nézve a pécsi utasok

Unalmas már, hogyha Miskolcról jön az IC azért késik, ha esik 1 mm eső azért, ha süt a nap azért, vagy azért mert esett 1 cm-nyi hó - írja egyik olvasónk.

Tisztelettel: Wágner Szilárd, egy hülyének nézett utas a sok közül

Az utóbbi időben (kb. negyed éve), szinte nem telik el úgy hét, hogy ne lenne valamilyen utaspanaszról beszámoló olvasói levél valamely pécsi internetes oldalon. 2010. október 10-én nálam is kiborult a bili a MÁV-al szemben, úgy érzem, hogy ebből elég volt!

Elég volt abból, hogy az elmúlt fél évben, szinte egyetlen olyan intercity-t sem tudott produkálni a mamutvállalat, amely ne számottevő késésekkel közlekedne  Pécsre, vagy Budapestre. A tegnapi 19.19-es Pécsről induló intercity 22.14. helyett 22.50-re ért be a Keleti Pályaudvarra, de pénteken fordított irányban is 18.35. helyett 19.05-re ért be a vonat. Ez egyáltalán nem különleges eset, ez lassan így megy már évek óta.

Elég volt abból is, hogy a MÁV ezzel együtt teljesen hülyének nézi a pécsi utasokat, ugyanis semmilyen érzékelhető formában nem tájékoztat arról, hogy a vonalon szinte biztos késés várható. Sem az utazás előtt, sem az utazás közben. A menetrend már évek óta 2 óra 50 percnek van hazudva. Már tudható az is, hogy a MÁV téltől majd úgy próbál meg kedvezni(?) utasainak, hogy a Déli pályaudvarra közlekedteti az intercity-ket, spórolva így 5(!) percet az elvileg három órás utazásból.

Unalmas már, hogyha Miskolcról jön az IC azért késik, ha esik 1 mm eső azért, ha süt a nap azért, vagy azért mert esett 1 cm-nyi hó.

Mindezért 360 Ft-os pót-helyjegyet fizettet velünk a tisztelt szolgáltató, amit az üzletszabályzat változása óta, késés esetén már vissza sem adnak. Nincs is ezzel baj, hiszen a pótjegyet az IC magasabb színvonaláért kell fizetni. A magasabb színvonal az állandó 30 perc körüli késés, vagy éppen a szlovák vasúttársaság már levedlett (gyorsvonathoz is alacsony színvonalú) fülkés, általában büdös vagonjai. Akinek ez nem tetszik, az pedig mehet sebesvonattal, amely a gyakorlatban olyan 4 óra 20 perc alatt teszi meg az utat.

A szegediek legalább választhatnak, ott ugyanis az intercity-k gyorsvonati kocsikkal csatoltan közlekednek, így mindenki eldöntheti, hogy fizet-e jegyet helyjegyes kocsiba, vagy sem.

A buszos közlekedés el van lehetetlenítve Budapest és Pécs között, ugyanis a párhuzamosságok elkerülése végett a buszok csak Szekszárd után hajthatnak fel az autópályára, így menetidő 3 óra 30, vagy 4 óra 10 percre izmosodik. Emberek! Április óta van autópályánk, mégsem jelentek meg a vonalon a Pécs-Budapest expresszbuszok, amelyek gyanítom, hogy hétvégenként nagyon hamar megtelnének egyetemistákkal.

Nem lehetnek párhuzamosságok a vasút és a közúti személyszállításban, inkább nézzünk hülyének egy 160 ezres lakosú várost. Jól van ez így?

Levelemet eljuttatom a BAMA.hu-nak, nagyon dícséretesnek tartom, hogy hétről-hétre foglalkoznak a siralmas vasúti helyzettel, továbbá a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Pécsi Kirendeltségének, mert ebben a helyzetben a fogyasztók jogai is sérülnek véleményem szerint, továbbá az összes új közgyűlésbe bekerült pártnak, illetve a Pannon Volánnak és a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesületnek, bízva abban, hogy igenis létezik szakmai alternatíva az utasok hülyének nézése helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!