olvasói levél

2018.03.11. 18:22

Mentsük meg Pécs „Tabánját”!

Döbbenettel olvasom, hogy kész a terv, s hamarosan elkezdődik a Rókusdomb környékén az új útszakasz építése. Még most is bízom benne, hogy lehet környezet- és emberbarátibb megoldást is találni a – sajnos túlságosan beépített – Mecsekoldal és a belváros közötti közlekedés javítására - írja egyik olvasónk.

Mi a gondom? A Rókusdomb a belváros kevés zöld területeinek egyike, egy különös színfolt, amit nem dübörgő autós forgalommal átszelni, hanem még sokkal szebbé, gazdagabbá lehetne, kellene tenni! Megértem az autósok gondját, de ne csak az ő érdekeiket nézzük, hanem a környéken élő emberekét, gyerekekét is! Az Alkotmány – Kodály utca levegője már így is elég rossz, némi átszellőzést biztosít az észak-déli szabad „folyosó”. Mi lesz, ha azon keresztül is megindul a gépjárműforgalom?! Hogy „a tervezett nyomvonalon lévő fák közül a menthetőket átültetik”… – ha túlélik…

A kutyafuttatóért aggódókat már igyekeztek megnyugtatni. De hol fognak szánkózni a belvárosi, környékbeli gyerekek? Tudom, egyre ritkábban van szánkózásra alkalmas hó Pécsett, de legalább azt a néhány hetet, amikor van, használhassák ki! Nem mindenkinek van alkalma telente egy hetet külföldön síelni. És akkor ilyen, helyben lévő adottságot felszámolunk?

A Rókusdomb a város egyik jellegzetes része, ami megérdemelne egy kis rendbetételt, további parkosítást, pihenőpadok elhelyezését, akár még játszótér kialakítását is, biztonságos szánkózási lehetőséggel. (Ld. Budapesten a Tabán!) Ilyen adottságú hely kevés van a városban! Vétek lenne e környék forgalommal való átszelése. Hova tudnak menni a környékbeli gyerekek szaladgálni, játszani, akár sárkányt eregetni? Van néhány játszótér a házak között (Őz utcai, Rókus utcai, vagy a Budai Nagy Antal u-i, de azok is meglehetősen elhanyagolt állapotban vannak.) A Rókusdomb környékének szabadidős jellegét erősíti a város egyik legkedveltebb strandja, a Pollack strand is. Nyilván nem veszélyezteti a strand létét a tervezett új út, de a strandra igyekvők biztonságát, komfortérzetét, nem beszélve a strand levegőjéről, nyugalmáról – már igen!

Miért csak a város peremére lehet szabadidős tevékenységre alkalmas helyeket kialakítani? Biztos nagyon jó pl. a tüskésréti szabadidőpark, de – bevallom – még azt sem tudom, hogyan lehet oda kijutni tömegközlekedési eszközzel… Nem csak az autósokra kellene mindig gondolni!

A művészeti gimnáziumról még nem is szóltam. Gondolom, nem véletlenül épült erre a nyugalmas, nagy forgalmú utaktól távolabbi helyre a művészeti képzést nyújtó intézmény. Jó időben sokszor látni a dombon ülő diákokat rajzolni, s a nyitott ablakokból kiáradó zeneszó tölti be a környéket… És gondolt valaki a szociális otthon lakóinak nyugalmára? Vajon jelentene ez az új útszakasz olyan mértékű megoldást, mint amekkora kárt okoznánk általa?

Annak idején a tervezett Zengő-, majd Tubes-lokátor kapcsán is azt hallottuk, hogy nincs más megoldás, már eldöntött tény, stb… – lett más megoldás, sikerült megmenteni a Zengőt is, a Tubest is. Hátha itt is van más megoldás. Mentsük meg Pécs „Tabánját”!

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában