postabontás

2018.11.05. 13:06

Aggasztó a légszennyezettség – véli olvasónk

Egyszerűen beszerezhető adatok szerint Magyarországon minden nyolcadik ember levegőszennyezéssel kapcsolatos betegségben hal meg, az Európai Unióban átlagosan a kilencedik-tizedik – írja nyugdíjas olvasónk.

bama.hu

Sajnálatos módon Pécs ősszel az ország harmadik-negyedik legszennyezettebb levegőjű városa, ennek okairól már többször olvashattunk itt, a Dunántúli Napló hasábjain is. A város polgármestere pedig a tömegközlekedést ajánlgatta (eredmény nélkül, persze, ilyen buszjegyárak mellett). A finompor-szennyeződés okozta betegségek (dízelautók, utcai közlekedés és téli fűtés) mértéke a Levegő Munkacsoport adatgyűjtése szerint tíz százalékkal nőtt tavaly óta. A tüdőbetegek 8-10 évvel rövidebb ideig élnek. Ezeken a belvárosi utcákon tolják a kismamák a gyerekeiket a félpercenként átrobogó hatalmas kamionok között a Gyerekklinikára.

Az egész kelet-nyugati forgalom a belvároson és a Kertvároson zúdul át, a biciklizés nagyjából életveszélyes (tessék végigmenni a Szigeti úton reggelente), elektromos buszokról csak meséket hallunk, a beépített mecseki völgyeken már nem jön frissítő légáramlat: aki egy délután a toronyból lenéz a városra, csak egy vöröslő ködöt lát, még szerencse, hogy iparral már nem kell bajlódnunk. Mindezek mellett a szénnel való fűtés sem tesz jót (sőt!) a város levegőjének. Ne gondoljuk, hogy Pécs „zöld város” lesz azzal, hogy dézsákban leandereket teszünk ki a Széchenyi térre. Ennél komolyabban kellene vennünk ezt a kérdést, ha nem akarunk jövőre az országos lista első helyén állni.

Egy nyugdíjas kórházi dolgozó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!