Postabontás

2019.12.11. 16:00

Kerítés kell a vadak ellen, vélekedik olvasónk

Jelentősen csökkenteni kellene a vadak létszámát – írja a Postabontásban megjelent levelében egy olvasótársam.

Dunántúli Napló

Lábod, 2019. október 31. Dámszarvas (Dama dama) bikák a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészete területén 2019. október 23-án. Október elejétõl november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Nem értek egyet azzal, hogy öljük meg az állatokat csak azért, mert egyesek szerint túl sokan vannak.

Azzal viszont nem tudok vitatkozni, hogy veszélyes a jelenlétük – komoly balesetek kiváltói lehetnek. Az utak biztonságát kellene valahogy növelni. Pécs és Vasas között például egészen kritikus a helyzet, nagyon óvatosnak kell lenniük az autósoknak, ha nem akarnak szarvassal vagy vaddisznóval szembetalálkozni. A vaddisznók ezen kívül a kerteket is teljesen tönkreteszik, élelem után kutatva.

A kiskerttulajdonosok ezért sokszor jogosan érzik úgy, hogy ők azok, akik etetik a vadakat, amiből aztán a vadásztársaságnak lesz majd haszna. Míg annak, aki a kertet műveli, csak a károk és azok felmérése marad. Azt gondolom, hogy ha elegendő táplálékot találnának az erdőben – amelyről a vadásztársaságoknak kellene gondoskodniuk –, akkor az állatok nem merészkednének az emberek közelébe. Azaz a házak melletti kiskerteket is elkerülnék.

A vadkerítés a megoldás, ami az utaktól is távol tartaná őket. Ami nyilván rendkívül komoly beruházás. Viszont ezáltal elkerülhetők lennének a balesetek, és akár emberéleteket is menthet. Mindemellett sokkal humánusabb megoldás, mint a vadak gyérítése.

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában