Postabontás

2020.02.22. 13:01

Olvasói levél: fontos az akadálymentesítés

Úgy tűnik, időnként akár még nemzetközi szinten is foglalkozni kell a középületek akadálymentesítésével, amely elengedhetetlen a fogyatékkal élők számára – írta levelében olvasónk.

Dunántúli Napló

Forrás: pixabay.com

Ennek az első, akadálymentes turizmussal foglakozó összejövetelét tartották meg Pécsett a közeli napokban. A résztvevők szerint az akadálymentes turizmus még igen új szereplője a gazdaságnak világszerte. De az akadálymentesítésnek nem csak a turizmusban van fontos szerepe, hanem más területen is – olvasható a levélben.

Erről időnként az illetékesek szeretnek megfeledkezni, annak ellenére, hogy törvényi rendelkezések írják elő, milyen feltételeknek kell eleget tenni. Ezen még az sem segít, ha időnként tréningeket szervez a pécsi székhelyű Zöld Aktív Szociális Szövetkezet. Sokkal fontosabb lenne a tréningek helyett az erre vonatkozó előírások betartásának, betartatásának felülvizsgálata a város összes középületénél és középítményénél. Például megvizsgálni, hogy a kerekesszékkel közlekedők számára előírt feljárók és meghatározott magasságú lépcsők korlátjai rendelkezésre állnak-e minden­ütt. Ezzel is segíteni lehetne a turizmust.

Egy példa a sok közül: szemtanúja voltam, amikor egy mozgáskorlátozott – turista, vagy pécsi polgár, a lényegen nem változtat – a Dóm térről le akart menni a Sétatérre, de a széles lépcsőn sehol nem talált korlátot, amelybe megkapaszkodhatott volna. A tervezőknek erre is oda kellett volna figyelniük!

Vannak persze jó példák is. Meszesen a háziorvosi rendelők társasházakban találhatók. Megközelítésük csak lépcsőn lehetséges, kizárva ezzel az ellátás igénybe vételéből a kerekesszékkel közlekedőket. Az egyik rendelő a közelmúltban átköltözött a régi bányatelep egyik családi házába, ahol a feltételek adottak az említett probléma kiküszöbölésére, és ezzel megszűnt az a rendszeresnek mondható konfliktusforrás, hogy az orvoshoz érkező betegek zavarták a társasházban lakók nyugalmát.

Név és cím a szerkesztőségben

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában