Postabontás

2021.03.02. 12:30

Megalapozhatná a fürdőt a termálvíz

Isten malmai lassan őrölnek – mondhatnánk Pécs termálvízzel kapcsolatos elképzeléseiről is, hiszen azok már a régmúltra nyúlnak vissza – írta olvasónk.

bama.hu

Hévíz, 2015. augusztus 8. Egy nő fürdik a Hévízi-tóban a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban 2015. augusztus 8-án. Gróf Festetics György kezdeményezésére 220 évvel ezelőtt, ezen a napon készült el az első fürdőház a tavon. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Varga György

A Földtani Kutatóintézet által végzett kutatófúrás következtében az ellendi, valójában a Romonya és Bogád közti völgyben talált 65 fokos termálvíz alkalmas lett volna arra, hogy itt egy fürdőkomplexum létrejöjjön. Épültek is a közelében olyan hétvégi házak, amelyek ennek a termálvíznek a kiaknázásától remélték a telkeik felértékelődését.

Ez a völgy átnyúlik északi irányban a hatos úton, és az ott lévő – ma már nem létező – nádas vize soha sem fagyott be. Igaza lehet a terület önkormányzati képviselőjének, hogy az újságban említett vállalkozók ezt a termálvizet hasznosítják.

Tisztázni kellene, hogy ez a völgy Pécshez tartozik-e. Mert ha igen, akkor lehetőség lenne itt megvalósítani Pécs fürdőkomplexumát (hasonlóképpen a Nagyvárad melletti Félixfürdőhöz).

Az ellendi termálvízzel kapcsolatban felmerült a pártállam idejében, hogy a Mecseki Szénbányák szénmosó-rekonstrukciójának többlet hőigényét, amelyet a hőerőmű nem tudott biztosítani, innen pótoljuk.

A vállalat gépészeti osztálya által elkészített tanulmány megvalósítására nem került sor, mert a szénmosó csak pár órát üzemelt, és végül lebontásra került.

Volt egy olyan elképzelés is, hogy ebben a völgyben a liász-program keretén belül egy bányászlakótelep jönne létre, termálvizes fűtéssel.

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában