Postabontás

2022.01.24. 15:39

Egyre kevesebben vonatoznak a megyében - szomorkodik olvasónk

Siralmas adatok jelentek meg a híradásokban a vasúti személyszállítást az elmúlt években igénybe vevők számáról. Ezen még az sem segített, hogy a vasúttársasság kedvezményes okosjeggyel próbálja visszacsalogatni a gépkocsira váltó utasokat - olvasható a levélben.

Dunántúli Napló

20201231 Pécs Új elővárosi vonatok éreztek a pécsi vasútállomásra. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

A probléma szerintem annyira súlyos, hogy a minisztériumoktól a zöld mozgalmakig sok mindenkinek kellene részt vennie egy komplex vizsgálatban annak érdekében, hogy a közúti személy- és teherszállítást áttereljük a közútról a vasútra. Csak megemlítem: annak idején a szénszállításnak a „zöld utat” irányvonatokkal biztosították. Továbbá száz kilométernél nagyobb távolságra csak a vasúti szállítás jöhetett számításba, minden más tiltott volt. 

Ma a vasúti konténeres szállítással és a konténer-pályaudvarok visszaállításával nagymértékben lehetne csökkenteni a közutak túlzsúfoltságát, és a balesetek számát. Annak érdekében, hogy ezek a személyszállításnál bekövetkezett visszaesések megváltozzanak, a MÁV-nak is vannak tennivalói. Fel kellene gyorsítani a pályakarbantartásokat, megszüntetve ezzel az állandóan fennálló vágányzárakat. Rövidebb vonalszakaszokon elektromos hajtású sínautóbuszok beállításával lehetne a járatsűrítéseket megvalósítani. 

Az utazás esetleges ingyenessé tételével, vagy az ún. „filléres” vonatok beállításával csökkenteni lehetne a közutak gépjárművek miatti túlzsúfoltságát és károsanyag-kibocsátását. Mindezeken kívül szerintem még számtalan lehetőség van arra, hogy a vasúti szállításnál, különösen a személyszállításnál bekövetkezett visszaesés megszűnjön – az érintett szakterületek összefogásával lehetne megtalálni a megfelelő megoldást. 

Frantó 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában