Postabontás

2022.05.19. 15:29

Olvasói levél: túl sokat nyomkodják a mobilt a gyerekek

Érdeklődéssel olvastam a Dunántúli Naplóban az írást, ami körüljárta, hogy a különféle képernyők előtt töltött idő milyen komoly károkat tud okozni a gyerekek testi fejlődésében - kezdődik a levél.

DN

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nyugdíjas pedagógusként a meg­győződésem, hogy sokkal többet kellene foglalkozni ezzel a problémával. Régebben az volt a legnagyobb, a gyerekek gerincére veszélyt jelentő gond, hogy az iskolatáskák nehezek voltak. Mára ez eltörpül a különféle kütyük állandó használata miatti kockázatok mellett. 

Hogy milyen nagy a probléma, szerintem a leghétköznapibb szituációkban is tetten érhető. Nézzünk meg egy helyi járatot: a gyerekek, fiatalok mindegyikének a kezében ott a telefon. Ahelyett, hogy a közvetlen környezetükről tájékozódnának, nyomogatják a készülék képernyőjét. Gondolom, hogy valamilyen játék az, amiben ennyire elmélyednek. Akár ülnek, akár állnak, a telefon babrálása elengedhetetlen. A kortársak közti beszélgetések is elmaradnak. 

Láttam már cukrászdában egy asztalnál ülve négy kamaszt, mindegyikük feje lehajtva – a telefont babrálták. És nincsenek illúzióim: nem gondolom, hogy a gyerekek hazaérve leteszik a telefonjukat. Pedig otthon aztán semmi szükségük nem lenne rá. Ehelyett inkább otthon további kütyük várják őket, amik garantálják, hogy a szabad levegőre ne menjenek ki, ne szaladgáljanak, ne futkározzanak, ne szerezzenek ilyenfajta közösségi élményeket. 

Elkeserítő, hiszen mindezt az egészségük is bánja. A mostani gyerekeknek felnőttként számos mozgásszervi problémával kell majd megküzdeniük emiatt az életvitel miatt. Jó lenne ezt valahogy megelőzni, amíg nem késő! 

L. T. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában