Postabontás

2022.07.02. 15:02

A gyerekeket is nevelni kell - húzza alá olvasónk

Dunántúli Napló

A kép illusztráció

Fotó: Mártonfai Dénes

Több hozzászólást olvastam az utóbbi napokban, melyek a kutyatartókat ítélték el. Szerintem – mint kétgyermekes édesanya és egyben felelős kutyatartó – érdemes két oldalról közelíteni a témához. Mert semmi sem fekete vagy fehér.

A mai kutyatartó társadalom nagy része már felelősen tartja kutyáját: gondolok itt például a kutyapiszok felszedésére stb. Ellenben nemcsak a kutyákat, hanem a gyerekeket sem ártana megnevelni. Például, hogy nem rohanunk oda a pórázon lévő kutyához, körbe visítva, rácsapva a hátára, meghúzva a fülét, farkát stb., mert akkor bizony nem kell csodálkozni, hogy a legnyugodtabb kutya is védekezik. Hozzáteszem, teljes joggal.

Meg kell nevelni a gyereket is arra, hogy az állat is olyan, mint mi. Vagyis, ha bántják, akkor bizony megvédi magát, ahogy a gyerek is harap, rúgkapál, ha valamelyik gyerektársa bántja vagy valami nem tetszik neki. Meg kell tanítani, hisz magától honnan is tudná, hogy ha meg akar simogatni egy kutyát, akkor előtte kérdezze meg a gazdáját. Nálunk remekül bevált, együtt szocializálódtak születésük óta a kutyánkkal, így felfogják, hogy az eb nem egy műanyag játék, amit püfölni lehet, hanem érző lény.

Mellesleg, ha már higiénia: engem például roppant zavar, hogy az élelmiszerüzletek bevásárlókocsijaiban, ahova például a bezacskózott péksüteményt is tesszük, vígan ugrálnak a gyerekek a mocskos cipőjükkel, amivel előtte még az utcán jártak. Persze ezzel kapcsolatban meg a szülőket kellene nevelni. 

Felelős szülő és felelős gazda egyben 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában