Postabontás

2022.07.03. 18:13

A lufi szép látvány, de káros is - hívja fel a figyelmet olvasónk

DN

Fotó: Shutterstock

Ballagásra voltam hivatalos a közelmúltban. Több nyolcadikos osztály is elbúcsúzott az alma materétől ebben a bizonyos iskolában. A gyerekek mindegyikénél héliumos lufi volt a ballagási menet közben, sokan kaptak még ezen kívül is lufikat a hozzátartozóiktól. Miután végighallgattuk az ünnepélyes műsort, az iskola udvarán a gyerekek elengedték a lufikat, vagy száz darabot. Nagyon megdöbbentett a dolog. 
Az állatvédők évek óta kardoskodnak azért, hogy tiltsák be a lufieregetéseket. Mert valóban hangulatos és jól néz ki a sok színes léggömb, ahogy száll az égen. Pár perc múlva már nem is látjuk őket, ez viszont nem jelenti azt, hogy elszublimáltak. Hamarosan ugyanis lehullanak és szemétté válnak. És a szemetelés csak az egyik dolog. A másik, hogy az eregetés nagyon veszélyes az élővilágra, a színes lufik akár állatok életébe is kerülhetnek. A madarak vagy például a vízi állatok lenyelik a maradványokat, ez pedig eltömítheti emésztőrendszerüket, amibe bele is halhatnak. 
 

Nekem több ötletem is van, hogy lehetne maradandóvá tenni egy ballagási ünnepséget. Hiszen ha egy kicsit gondolkodunk, rájöhetünk, hogy annyi mindennel lehetne helyettesíteni a léggömböket. Ha már mindenképpen szélnek akarnak engedni valamit a diákok, akkor fújjanak buborékokat, a fotókon az is biztosan jól mutat majd. Esetleg az osztály ültethetne például egy fát az iskola udvarára vagy egy közeli parkba. Ez csak két dolog volt, ami hirtelen eszembe jutott. 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában