Postabontás

2022.07.04. 08:00

Túl sokat tévéznek a kicsik - húzza alá olvasónk

DN

Fotó: Shutterstock

Olvastam egy felmérést, miszerint a lakosság több mint 90 százaléka rendszeresen internetezik. Valamint az ebben részt vevő családok adatai alapján a 0–2 éves gyerekek 4 százaléka már használja a világhálót. Ez egészen elgondolkodtató. Valószínűleg ez nem azt jelenti, hogy a másfél éves olvassa reggelente a híreket az online hírportálon. Sokkal inkább azt, hogy az okostelefont vagy a tévét nézi. 
Unokám révén tudom (és egy kicsit utána is olvastam a dolognak), hogy ez a sok képernyőzés a szakértők szerint komoly következményekkel lehet az agyi fejlődésükre. Unokám védőnője 2 éves korig egyáltalán nem ajánlja ezen eszközök használatát. 

Emlékszem, mikor az én gyerekeim voltak kicsik, sokszor én is mit nem adtam volna egy bé­biszitterért, aki megkönnyíti a dolgom. A mai fiatalok – tisztelet a kivételnek – bébiszittere a tévé, telefon, tablet. Amíg a szülő házimunkát végez, intézi a hivatalos ügyeit, bekapcsol a gyereknek valami mesét, így a kicsi csöndben marad, „nem zavar”. 

S hogy hogyan tudják valahogy csökkenteni a szülők a képernyő előtt töltött időt? Talán a legfontosabb, hogy a szülő jó példát mutasson. Ne azt lássa a gyerek, hogy anyuka és apuka folyamatosan telefonál, e-mail­eket olvas, pörgeti a közösségi oldalakat. A fontos elintéznivalót próbálják inkább a kicsi alvási idejében végezni. Ez pedig szerintem már csak akarat kérdése. 

K. M. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában