Postabontás

2022.08.17. 08:01

A kerékpárútra szükség lenne - húzza alá olvasónk

Dunántúli Napló

Fotó: Nagy Norbert

Szomorúan olvastam a hírt, hogy a kertváros és a belváros közötti biztonságos kerékpáros közlekedést biztosító utat egyelőre nem építik meg. Azért vagyok szomorú, mert a környezetvédelem állítólag kiemelten fontos napjainkban, ennek ellenére egy ilyen beruházásról Pécsett lemondanak – legalábbis átmenetileg, de nem lennék meglepve, ha az útépítés egyáltalán nem valósulna meg. 

A tömegközlekedés fejlesztésének fontosságáról írt több olvasótársam is az utóbbi napokban a DN SMS és Postabontás rovataiban. Mert – ahogy egyikük megindokolta – az nonszensz, hogy amikor az üzemanyaggal spórolni kellene, akkor gyakorlatilag üres autók róják az utakat: a sofőr az egyetlen utas. Ha a tömegközlekedés kulturáltabb, megbízhatóbb, színvonalasabb lenne, többen vennék igénybe. Ugyanígy a kerékpárutak kiépítése is a legfontosabb teendők egyike kellene, hogy legyen napjainkban. Mert a fiatalok, a sportosabb középkorúak közül még többen használhatnák iskolába, munkába járásra is a bicikliket.

Ha megfelelő és biztonságos kerékpárutak hálóznák be a várost – és itt nem arra gondolok, hogy a meglévő utakra felfestenek egy sárga csíkot –, többen pattannának nyeregbe, ami szintén az autós forgalom csökkenését eredményezné. Azaz spórolni lehetne az üzemanyaggal, a környezetvédelmi hatásokról nem is beszélve.

Név és cím a szerkesztőségben 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában