Postabontás

2022.08.07. 08:24

Olvasói levél: Titkolják az új parkolási rendet?

Dunántúli Napló

Egy munkástól tudták meg, hogy hova kerülnek a parkolási övezet határát jelző táblák – olvashattuk a cikket a minap a DN-ben. 

Az új korlátozott várakozási övezet életbelépését követően én is megdöbbenve tapasztaltam vasárnap este, egy hónapos távollétem után, hogy a Szőlő utca és Ilona utca sarkán ott áll a zóna kezdését jelző tábla. Tinódi utcai lakosként a Biokom, a városvezetés hivatalos hirdetményei szerint nem tartozunk a zónába. További probléma, hogy a Szőlő utcán lefelé hajtva, a Kálvária utcára érve a zónának „nincs vége”, mert táblát nem szereltek fel, így az sem világos, hol kéne legyen a zóna vége. (Szomszédaink azt is jelezték, hogy ők az István utcából felhajtva sokáig nem is találkoztak semmilyen táblával és zóna létéről csak a vendégeiktől szereztek tudomást, ami szintén nevetséges.) 

További észrevételem, hogy hétfőn még a Hunyadi utca „Alagút” buszmegállója felett pár méterrel volt a zóna kezdését jelző tábla, ami a hét második felében átkerült a Juhász Gyula és Kaposvári utcák elejére. 

Egyszerű lakosként kerestem a Biokomot, ahol arra lettem volna kíváncsi, mikor és miért változtattak a zóna határain és mikor tájékoztatták erről az itt lakókat. Kérdéseimre nem tudtak válaszolni, de javasolták az engedély kiváltását, mivel a rendelet szerint a 2. számú korlátozott várakozási zónába tartozunk. Mikor kérdeztem, erről hol lehet tájékozódni, a Biokom honlapjára irányítottak, ahol semmit sem találtam. Célzott Google-kereséssel, a net.jogtar.hu oldalon találtam meg a pécsi közgyűlés rendeletét, ami szerint a Tinódi utca valóban a zónába tartozik.

Arra a kérdésemre sem válaszolt a Biokom, hogy utcánk miért lett utólag a zónába sorolva, hisz messze található tőlünk fizetős parkolási zóna (nyugatra a Barbakán, keletre az Ágoston tér), így nem tartozunk a peremhez, amire ez a rendelet irányult. Továbbá utcánk zsákutca, nincs rajta átmenő forgalom, csupán az itt lakók és vendégeik szoktak itt parkolni.

Most vendégeink parkolási lehetőségét veszik el, egy olyan helyen, ahol amióta az utcában lakunk, senki sem hagyta ott az autóját, mert a belvárosban van dolga. Jártak egyáltalán a döntéshozók ebben az utcában? Tájékozódtak az itteni viszonyokról? És miért pont az Ilona utca a határ, ami a Szőlő utca felénél található? Mennyire reális az, hogy aki az Ágoston vagy Széchenyi térre megy, az a dombtetőn hagyja az autóját egy zsákutcában?! 

Mindezzel a levelemmel meg szerettem volna erősíteni a DN-ben megjelent cikk tartalmát, hogy az itt lakók semmiről sem tudtak, most is vannak, akik ma, tőlem hallottak először a zónáról, pedig hétfőtől elvileg büntetnek is a Biokom munkatársai. Ami nem szép, ilyen félretájékoztatások közepette. 

A következőkre lennénk kíváncsiak: mikor tájékoztatták a zóna bővítéséről az érintett lakókat (2. övezet)? Mi indokolta az eredetinél nagyobb 2. számú korlátozott várakozási zónát? Miért vettek bele olyan utcát, ahol szinte alig van forgalom? (Tinódi utca, Kálmán utca, Derkovits utca) 

Tinódi utcai lakos 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában