Postabontás

2022.09.20. 19:31

Olvasói levél: a dohányfüggőség gyerekkorban indul

Dunántúli Napló

A kép illusztráció

Fotós: Shutterstock

A DN sms-rovatában egy olvasótársam úgy vélekedik, hogy „az, hogy a gyerekek hozzájuthatnak a dohánytermékekhez, nem újdonság”. Nem gondolom, hogy ebbe bele kellene törődnünk! Aki gyerekként elkezd dohányozni, felnőtt korára jó eséllyel a rabjává válik. 

Szomorú látvány, amikor a babakocsit tolja az anyuka, kezében a cigarettával, és mellette az apuka szintén fújja a füstöt. És sajnos nem ritka, hogy az ablakomból ezt látom. Ezek az apróságok úgy nőnek fel, hogy a cigaretta jelenléte teljesen természetes a számukra, jó eséllyel ők is már gyerekként, majd felnőttként dohányozni fognak. Egy ismerősömtől megkérdeztem, mennyibe kerül most egy doboz cigaretta. Elképedtem az összegen. És kiszámoltam: ha valaki napi egy doboz cigit elszív, akkor bizony nagyon sokat kell keresni ahhoz, hogy minden másra – élelemre, rezsire, ruházkodásra, a gyerekek iskoláztatására stb. – jusson pénz.

Szerintem nem szabad beletörődni abba, amikor azt látjuk, hogy az iskolások a suli mellett, a bokrok között fújják a füstöt. Azt a felnőttet, aki a dohányboltban beszerzi a gyerekeknek a cigit, szigorúan büntetném, azt a trafikot pedig, amelyik esetleg kiszolgálja a fiatalkorúakat, hónapokra bezáratnám.

L. K.-né 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!