Postabontás

2022.11.14. 08:03

A sínpár mellé villamos is jár - hangsúlyozza olvasónk

Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Péter

Miért a Balokányban? Miért nem a Ferencesek utcájában, az Elefántos-ház mellett, a Dévényi Sándor tervező által elhelyezett sínpár lesz az új helye a Ferencesek utcája alján „tanyázó” sárga villamoskocsinak?

A tervező a sínpár tervének készítésekor még nem tudta, hogy lesz majd egyszer – a nem megmentett – pécsi villamosokkal megegyező villamosa a városnak, amit egyszer majd vissza kell adni a tulajdonosnak, a Magyar Villamosvasút-történeti Egyesületnek. Illetve, a hírek szerint, a most folyó tárgyalások eredményeként talán arra is van remény, hogy a villamos tulajdonjogát a város megszerezze. 

A villamos turisztikai vonzerejét igazán akkor őrizheti meg, ha ott, ahol valaha közlekedett, a turisták által leginkább látogatott utcák fősodrában található sínpárra kerülhet vissza, nem pedig a Balokányligetbe. 

A jelenlegi helyszínről az új, alig pár száz méterre lévő helyszínre szállítása, a Ferencesek utcája burkolatának tönkretétele nélkül, egy erre szakosodott vállalatnak nem okozhat problémát. Nem úgy, mint hajdanában, amikor a mohácsi kikötőből kellett a belga gőzmozdonyt a Pécs melletti Üszögi állomásra szállítani, görgőkön és padlók segítségével.

A sínpár mellé szállítás után érdemes lenne elgondolkodni a funkcióváltáson is. A villamosközlekedéssel kapcsolatos emlékek bemutatására nem a villamos a legalkalmasabb. Erre sokkal megfelelőbb helyszín a Kisállomásnál lévő volt villamos remíz, ahol helyet kaphatna az Üszögi állomáson lévő Pécsújhegy, Széchenyi akna, illetve Ferenc József akna közt közlekedő villamosmozdony és szénszállító vagonok is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában