Postabontás

2022.12.07. 08:09

A bányászok sokat tettek a város felemelkedéséért - jegyzi meg olvasónk

Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Baranyában a 2000-es évek környékén a szén- és uránbányászat befejezte működését. Az elmúlt 20 évben az Országos Szénbányászati és Kohászati Egyesület sok munkát fektetett a bányászhagyományok ismertetésébe és azok fenntartásába Pécsen és Komlón, valamint mázaszászvári területén. Minden évben bányákat vezető bányamérnökök csoportja a selmecbányai bányamérnökképző iskola hagyományainak megfelelően szakestélyt tart a bányászok védőszentje, Szent Borbála névnapja, december 4-e környékén. 

Három évvel a Covid-járvány kirobbanását követően, december 2-án újra megtarthatták Komlón mintegy 93 fő részvételével a bányászati szakestélyt. A köszöntők után felolvasták az elhunyt bányamérnökök névsorát. Sajnos sokan voltak. Ismereteim szerint Komlón jelenleg élő bányamérnök három fő van. Az ünnepélyen részt vevők javarészt időskorúak voltak. Összehívásuk sok munkát igényelt: komlói területen az egyesület összetartásában és a szakestély megrendezésében Grünwald Mátyás és Vass Dénes bányamérnökök munkáját, az egyesületért tett erőfeszítéseiket szeretném ezúton megköszönni a komlói meghívottak nevében.

Jelen volt a szakestélyen Hoppál Péter kulturális feladatokat ellátó államtitkár is, aki megköszönte, hogy tíz évvel korábban egy ilyen szakestélyen tiszteletbeli bányásszá avatták. Polics József, Komló polgármestere szintén részt vett a rendezvényen, és szintén köszönetet érdemel a bányászhagyományok megőrzése érdekében tett tevékenységéért. 

Felszólalásomban kiemeltem, hogy miután 20 év múlva nem nagyon lesz élő bányász a városban, ezért a mindenkori polgármesteri hivatal vezetőjének mindig is kötelessége kell majd hogy legyen a hagyományok ápolása. 

Grünwald Mátyás bányamérnök előadása szerint az 1890-es években Komló lakóinak száma 500–600 fő között mozgott, ez az 1896-os bányanyitások után elérte a 800 főt. Majd 1912-ben elkezdődött az újtelepi terület 93 ikerházának felépítése, és bányászok jöttek az új, növekvő bányába. Komlón 1912-ben a villamoserőmű építését is megkezdték, amely ellátta Komló utcáit fénnyel. Ma is csodálható az újtelepi villanyvilágítás. Várossá 1951-ben avatták Komlót, a hajdani kicsi bányászfalucskát. Új városrészek alakultak ki, ezek közt a legutolsó Körtvélyes, ami az 1973-ban újra a széntermelés felé irányította az energiahordozókat. Ekkor Komló lakossága elérte a 32 ezer főt. Sajnos ez a szám mostanra 25 ezer fő alá csökkent.

Komló felemelkedését teljes mértékben a szénbányászat adta. Annak 100 éves működése alatt több mint 200 halottja volt, akiknek nevei a komlói bányászati emlékművön olvashatók. Tisztelet a bányászatnak, tisztelet az elhunyt és a még élő bányászoknak, akik a városuk felemelkedéséért sokat tettek! 

Budaházy György, 32 év 196 nap a bányászatban 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában