Postabontás

2022.12.30. 08:04

Vadaknak nincs helye a városban - húzza alá olvasónk

Kettős érzések vannak bennem a Postabontásban megjelent, az őzek városban való jelenlétéről szóló írást olvasva.

Fotó: Makovics Kornél

Mert lehet, hogy a kép idillinek tűnik, amint három őzike legelészik a házak között, de azért ez szerintem több problémát is felvet. 
Köztudott, hogy a város több pontjáról is rendszeresen beszámolnak a vaddisznók jelenlétéről – Alsógyükésben például volt, hogy rettegésben teltek a napjaink, mert olyan hatalmas vadállatok sétálgattak és kutattak élelem után a kertjeinkben. Sötétben nem mertünk a házainkból kimenni. A vadállatok a termést tönkretették, a kertet feltúrták. A kerítéseket se kímélték, és volt, hogy a házőrző kutyákat is megtámadták. Tudom, az őz nem vaddisznó, de szerintem nem elfogadható semmilyen vad jelenléte egy városi közegben. Máshol a rókák számítanak lassan teljesen megszokottnak, néha játszótereken is megjelennek, és a kukákban turkálnak némi ennivaló reményében. 

Nem vagyok erdész, nem vagyok vadász, de azt gondolom, hogy ha lenne a természetben megfelelő mennyiségű táplálékuk ezeknek az állatoknak, akkor nem jutna eszükbe az emberlakta környezetbe merészkedni. Hiszen, ahogy az olvasói levél írója is fogalmazott, látható volt, hogy a házak közelében legelésző őzek féltek. Viszont az éhségük, gondolom, nagyobb volt a félelmüknél, ezért vállalták a kockázatot, és merészkedtek lakott területre. Lehet, hogy az erdőben több élelmet kellene számukra kihelyezni, és akkor a saját természetes közegükben maradnának. 
Az pedig, amit olvasótársam a levelében megfogalmazott, remélem, hogy mindenki számára elgondolkodtató: Pécset erdő veszi körül, tele állatokkal. A szilveszter éjszaka a tűzijátékok miatt rémálom lehet a vadak számára. Ne tegyük ki őket ennek! 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában