Postabontás

2023.01.24. 19:07

Az éjszakai áram is sokat drágult - figyelmeztet olvasónk

Az új tarifák szerint duplájára nőtt az áramszámlám.

Fotó: Móricz Sabján Simon

Ez azt jelenti, hogy egy nagyjából 80 négyzetméteres ház fogyasztásának a korábbi, mintegy 20 ezer forintos díja 40 ezerre emelkedett úgy, hogy időközben az energiatakarékosság érdekében az ingatlan szigetelése is megtörtént nem kevés pénzért. 

Mindezt a következők miatt tartom elgondolkodtatónak: sok évvel ezelőtt arra buzdítottak mindenkit, hogy éjszakai áramot használjon, hiszen így akkor fogyasztja az áramot, amikor mindenki alszik. Beszereztük ennek megfelelően a hőtárolós kályhát, és a bojlert is az éjszakai áram használatára kötötték be. Minden biztonságos, kényelmes megoldás volt, évekig jól működött. És működne most is, csak épp az áram árának emelkedésével jelentős hátrány éri az éjszakai áramot használókat. 

Mert az olcsóbb „H” tarifa csak a hőszivattyús fűtésre vonatkozik, jóllehet az a szerkezet éjjel-nappal üzemel. Mi, akik éjszaka fogyasztunk csak nagyobb mennyiségű áramot – aminek következtében aztán az éjjel felfűtött kályha egész napra biztosítja a meleget –, háromszor annyit fizetünk az áramért, mint korábban. Igaz, hogy 210 kWh fogyasztásig a rezsicsökkentett árat számolják, de ennél minden spórolás ellenére is több a fogyasztásunk. Jó lenne, ha az illetékesek átgondolnák: az ideális és igazságos az lenne, ha az éjszakai áramot használók is „H” tarifát kellene, hogy fizessenek. 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában