Postabontás

2023.01.04. 19:07

Megszűnt a határellenőrzés - tájékoztat olvasónk

Horvátország 2023. január elsejétől csatlakozott a shengeni övezethez, így a határellenőrzés hazánk és a szomszédos ország között megszűnt.

bama.hu

Fotó: Laufer László

Ennek kapcsán jutottak eszembe a következő emlékek: egy évvel voltunk túl Csehszlovákia megszállásán. Egy barátommal úgy döntöttünk, hogy arra való tekintettel, hogy mint politikailag „rossz fiú” úgysem kaphatok nyugati országokba szóló útlevelet, elégedjünk meg egy román tengerparti üdüléssel. Nem volt egy szerencsés választás. Mivel a románok ebben a megszállásban nem vettek részt, a cseh turisták – szimpátiából – elözönlötték a román tengerpartot, és a kempingekben nem volt hely, ezért kiszorultunk a város körüli parkokba. 

Két hét után hazafelé a késő éjszakai órákban megérkeztük a magyar-jugoszláv határra. Mindent ki kellett pakolni, és az alapos vizsgálatnak még a hátsó ülésen alvó kislányom is áldozatul esett, mert felébresztették és a következőt kérdezték: hova rejtették a szüleid a „szajrét”? A kislány erre a következőt reagálta: Mi az a szajré? A határőrök látták, hogy ezzel a módszerrel nem érnek célt, a vizsgálódást abbahagyták. A visszapakolás már könnyen ment, abban a tudatban, hogy már hamarosan hazaérünk mindent beszórtunk a kocsiba. 
Szerencsére az utódoknak ezután már a horvát-magyar határra érve sem kell tartaniuk semmilyen ellenőrzéstől, ami könnyebbség az utazóknak. 

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában