Postabontás

2023.05.26. 19:30

Ezrek haltak meg a megtorlás során - idézi fel olvasónk

A DN-ben május 23-án megjelent „A prágaiak bújtatták a merénylőket” című írásban foglaltakat árnyalnám.

bama.hu

Fotó: Everett Collection

A második világháborús agresszió során a német hadsereg 1939. március 15-én megszállta, majd a III. Birodalomhoz csatolta Csehszlovákiát. A Cseh-Morva Protektorátus élére 1941. szeptemberében nevezték ki Reinhard Heydrich SS-tábornokot. A hatalmas termetű protektor kegyetlen intézkedései révén keltett a lakosságban gyűlöletet és félelmet. 

Ez idő alatt Edvard Benes cseh államfő és emigráns-árnyék kormánya Londonban úgy értékelték, hogy az otthoni lakosság helytelenül passzív és beletörődött a megszállók terrorjába. Arra az elhatározásra jutottak, hogy egy merénylet Heydrich ellen felrázná az embereket, kibontakozna a gyér ellenállás. 

A vendéglátó angol politikusok szkeptikusak voltak az elképzeléssel kapcsolatban. Részben azért, mert a kiiktatott gauleitert követi egy másik, másrészt közismert volt a német gyakorlat a partizán/terrortámadást követő megtorlásokról. Benes személyes ambícióktól is fűtve ragaszkodott a merénylet végrehajtásához. Az emigránsokból alakult (ön-) gyilkos kommandó 1942. május 27-én Prága libeni városrészében támadta meg Heydrich autóját. A kialakult káoszban végül is egy hevenyészve eldobott gránáttól sebesült meg a helytartó. A seb elfertőződése okozta halálát június 4-én. 

A támadók halála borítékolható volt, áruló társuk a háború után jutott hasonló sorsra. 

A Gestapo és SS által végrehajtott megtorlás során két falu lakossága pusztult el. A polgári áldozatok száma ötezerre tehető. 

A Postabontásban megjelent, hivatkozott újságcikkben olvasható, hogy az évforduló napján az esemény színhelyén hatalmas tömeg jelent meg...Ünnepelték a vérmérgezésben elhuny náci vezér elleni sikeres merényletet, vagy gyászolták elpusztított honfitársaikat? 

Navigátor 

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában