Postabontás

2023.06.04. 07:40

A termést is megdézsmálják a varjak - észrevételezték olvasóink

Dunántúli Napló

Fotó: Cseh Gábor

Ne legyenek védettek a varjak! A DN 2023. 05. 20-i számában ezzel a címmel megjelent írásomban hivatkoztam arra, hogy ha egy rendelet megőrzése több kárt okoz a környezetének, mint amennyi hasznot hoz, akkor az adott állatok védelmét szolgáló jogszabályt meg kell változtatni. A legjobban üldözött fajnak a vetési varjú bizonyult, amely a földből kibújni szándékozó magvakat fogyasztva hatalmas károkat okoz a gazdálkodóknak.

Május 25-én, az írás Postabontásban való megjelenése után öt nappal egy terjedelmes cikk foglalkozott szintén a Dunántúli Naplóban azzal, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a gazdákat, hogy jelezzék a vetési varjak okozta károkat, mert újra kezdeményezni fogja a vonatkozó jogszabály módosítását az EU- ban, kérve a védett madarak állománygyérítésének engedélyezését. Mert a varjak kiszedik a vetőmagokat és megdézsmálják a termést. Hiába okoznak jelentős károkat, kártérítés nem jár a gazdáknak. Az engedélyezhető riasztás pedig nem jár eredménnyel. A kamara fontosnak tartja, hogy a varjak kártételeiről, kiterjedéséről pontos adatok álljanak rendelkezésre. Ezért országos felmérést indít a károk felmérésére, a gazdálkodók körében.

Ez a probléma tehát, úgy tűnik, nem csak a városlakókat sújtja, hanem már a mezőgazdaságot is. A felmérés, amit a kamara kér, nem hoz gyors megoldást a varjak állományának csökkentésére. Ezért ezt a problémát városi szinten kell felgyorsítani. Az itteni károkozások, a gépkocsik fényezésének tönkretétele, a közterületen lévő padok madárürülék miatti használhatatlansága, stb. mind azt teszi szükségessé, hogy a kamarai felmérések, és az esetleges gyérítési engedély átfutási idejét - ami vélhetően sokáig tart - nem szabad megvárni, hanem azonnali intézkedésekre van szükség, ahogy ezt megtettük egy elmés megoldással, a túlnépesedett galambok gyérítésénél.

T. F.

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában