2025.02.16. 08:00
Tiltó listára került a dió és mogyoró a menzán – valóban ez a legjobb megoldás?
Nemrég olvastam, hogy egy új rendelet értelmében az iskolai menzákon nem készíthetnek olyan ételeket, amelyek szezámot, dió- vagy mogyoróféléket tartalmaznak. A cél érthető: egyre több a különféle ételallergiás gyerek, és egy súlyos allergiás reakció akár életveszélyes is lehet. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy valóban ez-e a legjobb megoldás.
Természetesen fontos, hogy az ételallergiás gyerekek biztonságban legyenek, hiszen egy véletlenül elfogyasztott falat is komoly következményekkel járhat számukra. Másrészt viszont a dió- és mogyorófélék rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaznak, tele vannak fehérjével, egészséges zsírokkal és vitaminokkal. Ha ezek teljesen kikerülnek az iskolai étrendből, a közétkeztetésből akkor vajon mivel fogják pótolni ezeket az értékes összetevőket?

Fotó: MW
Nem biztos, hogy ez segíti az ételallergiásokat
Az allergiás gyerekek eddig sem ehettek mindenből, és sok család már eddig is gondosan odafigyelt arra, mit fogyaszt a gyermekük. Kérdés, hogy egy ilyen szigorú tiltás mennyire segíti az érintetteket, és nem lenne-e hatékonyabb, ha inkább az allergénmentes alternatívák biztosítására helyeznék a hangsúlyt.
Bár értem az intézkedés célját, szerintem a teljes tiltás helyett átgondoltabb, rugalmasabb megoldásokra lenne szükség. Egy jól szervezett menza képes lehet külön allergénmentes ételeket biztosítani anélkül, hogy mindenkitől megvonnánk azokat az alapanyagokat, amelyek egyébként az egészséges táplálkozás szerves részét képezik. Kíváncsi vagyok, hosszú távon milyen hatása lesz ennek az intézkedésnek, és vajon valóban beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.
Név és cím a szerkesztőségben
Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.