PR-cikkek

2013.08.30. 10:07

A legtehetségesebbeket külön elismeri a pécsi egyetem

A Pécsi Tudományegyetemnek fontos, hogy a jó képességű diákok tanulását a lehető legtöbb módon segítse – többek között erről is beszélgettünk dr. Zeller Gyula rektorhelyettessel. (x)

BAMA

– Az idei beiskolázás egészen új helyzeteket teremt az intézményeknek. Milyen válaszokat adhat erre a Pécsi Tudományegyetem?
– Az új szituációra nekünk is új megoldásokat kell keresnünk. Az öszöndíjrendszer megreformálása ilyennek mondható. A PTE-n számos ösztöndíjat alapítottunk már a múltban is, hogy a finanszírozás szempontjából megújuló felsőoktatás révén megnövekedett költségek ne terheljék túlságosan a hallgatókat. Ezek közül kiemelkedik a Rektori Ösztöndíj, amelyet első szemeszterüket alapszakon megkezdő hallgatók számára hoztunk létre. A Rektori Ösztöndíjat azok a nappali, önköltséges alap- és osztatlan szakra felvételt nyert hallgatók kapják, akik első helyen jelölték meg PTE-t, és az első 100 legmagasabb pontszámot érték el. Ezen ösztöndíj mértéke 100.000 forint, melyet az egyetem a diák költségtérítéséből ír jóvá az első félévben. Szintén kiemelt támogatási lehetőség a hallgatók számára a Tehetséggondozó Ösztöndíj, melynek célja a PTE kiemelkedő tehetségeinek elismerése. Az ösztöndíj egy tanévre szól, havi 30.000 Ft juttatással, melyet pályázat útján tíz hallgató nyerhet majd el.

– Miért fontos, hogy a diák az első helyen jelölje meg a Pécsi Tudományegyetemet?
– Azért, mert a keretszámok és a felvételi pontszámok alakulása azt mutatja, hogy gyakorlatilag mindenki bejuthat az első helyre, amit megjelölt. Az intézmények közötti versenyhelyzet ezt eredményezte: míg korábban nem volt mindegy, hogy mi van a második, harmadik helyen megjelölve, hiszen előfordulhatott, hogy egy képzésre tényleg csak kevesen jutottak be, akkora volt a túljelentkezés, addig mostanra ez szinte irreleváns lett.

– Az első félévben támogatják a diákokat – mi a helyzet a másodikkal, a harmadikkal?
– A második félévtől a hallgatók már a PTE tehetség-, tanulmányi és szociális ösztöndíjaira pályázhatnak, és természetesen a karok is hirdetnek saját ösztöndíjprogramokat. Elmondhatom, hogy szerencsére ebben is nagy a kínálat, azaz aki megérdemli, az biztosan talál valamilyen támogatási formát.

– Egyre több helyen merül fel annak a lehetősége, hogy nagyobb vállalatok, cégek szállnának be a rendszerbe, azaz specifikus ösztöndíjakkal támogatnák a diákokat annak reményében, hogy így képzett munkaerőt kapnak majd a diplomaszerzéskor. Ennek van jelenleg realitása Pécsett?
– A közelmúltban írta alá rektor úr a megállapodásunkat az IT Services Hungary Kft.-vel, amely együttműködés pontosan ezt a célt szolgálja, tehát a válaszom határozott igen. Jelenleg is folyamatos tárgyalásban állunk több nagy vállalattal. Tisztában kell lenni azzal, hogy ehhez elsősorban valóban nagy cégek kellenek, amelyeknek anyagilag is megéri egy ilyen rendszerhez csatlakozni, illetve kiépíteni.

– Az ösztöndíjrendszer immáron komoly vonzerőt jelent a középiskolások számára is. Beemelik a következő felvételi kampányba is?
– Mindenképpen. Az a célunk, hogy amikor elindul a kampány, akkorra készen legyen több olyan konstrukció, amelyet fel tudunk kínálni az érdeklődőknek. Hiszünk abban, hogy a diákokat igenis érdekli, milyen lehetőségeket kínálnak az intézmények arra, hogy a továbbtanulásukat megkönnyítsék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!