PR-cikkek

2013.08.10. 16:48

Az Ős-Dráva-program Magyarország „tesztje”

Folytatódik augusztusban az Ős-Dráva-programhoz kapcsolódó közfoglalkoztatás az Ormánságban: harmincöt településről 332-en állhattak munkába. Ezzel lényegesen csökkent a munkanélküliek száma az ország egyik legszegényebb vidékén. (x)

DN

Újraindult a közfoglalkoztatás az Ős-Dráva-program részeként, jelentette be csütörtökön Vajszlón tartott sajtótájékoztatóján Tiffán Zsolt, a program megvalósításáért felelős kormánybiztos, a megyei közgyűlés elnöke.
Augusztus elsejétől a Start munkaprogram keretében harmincöt településről háromszázharminc ketten álltak munkába. A foglalkoztatásuk a lehető legtovább, 2014. február 28-ig tart, erre a célra 332 millió forint áll rendelkezésre.

- Az Ormánságban vannak falvak, ahol az országos átlagot bőven meghaladó a munkanélküliség, magas a szakképzetlenek és az elvándorlók aránya, sokan generációk óta munkanélküliek. Munkakultúrát szeretnénk az emberekben kialakítani, hiszen csak segélyekből nem fog fejlődni az Ormánság – fogalmazott a politikus.
A közfoglalkoztatásba bevont emberek a tájhasználatváltás és a vízrendezés előkészítésében vesznek részt: víziközműveket, vízfolyásokat tesznek rendbe, árkokat, medreket, csatornákat tisztítanak, és mezőgazdasági utak karbantartásán dolgoznak. Feladataik közé tartozik az Ormánság érintetlen területein futó tanösvények karbantartása és a térségben két hektáron folyó gyógynövénytermesztéshez szükséges öntözési rendszer kialakítása is.

Tiffán Zsolt arról is beszélt, hogy a dolgozók számára szeptembertől elindítják a Szövétnek elnevezésű képzési programot, amely segít nekik elhelyezkedni később az aktív munka világában.

– Az Ős-Dráva-program a magyar kormány, Magyarország teljesítményének a tesztje, ezért a kormány különleges figyelmet fordít rá – szögezte le a fideszes politikus.
A program a fenntartható vidékfejlesztés 45 ezer hektárt és 36 települést érintő, 25 milliárd forintos hazai mintaprogramja.
A Dráva-menti területek egykor a Kárpát-medence leggazdagabb vidékei közé tartoztak. A tájhasználat megváltozása a természeti környezet és a helyi kultúra pusztulását, valamint a korábbi megélhetési lehetőségek beszűkülését eredményezte. A térség jelenlegi vízgazdálkodása, valamint az erre épülő tájhasználat a terület kiszáradását, a természetes rendszerek leépülését okozták az egész Ormánságban, a társadalom szétesése, kulturális és gazdasági elszegényedésével egyetemben: mindezek együttes hatására ma a terület az egyik legszegényebb térség az országban.

Az Ős-Dráva-program mindezeken úgy változtatna, hogy az eredeti természeti állapot visszaállításával teremtené meg a fenntartható fejlődés gazdasági, társadalmi feltételeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!