PR-cikkek

2013.08.22. 14:50

Brahms hegedű-zongora szonátái lemezen

Baráti Kristóf hegedűművész, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. rezidens művésze 2013-ban már második alkalommal készít felvételt a Kodály Központban. (x)

eozinmagazin.hu

A januári felvétel eredményeképpen jött létre az első CD, amelyen a belga Eugéne Ysaÿe hegedű-szólószonátáit szólaltatta meg, óriási nemzetközi szakmai sikert aratva. A művész játékáról és a felvétel színvonaláról felsőfokban írtak a szakfolyóiratok.

A holland Klassiek Zaken zenei folyóirat így dicsérte: „A Brilliant Classics jó érzékkel keresi a tehetségeket: Baráti nyilvánvalóan a világ legjobbjai közé fog jutni, ha már nincs most is ott. Ott áll egyedül a pécsi Kodály Központ színpadán, és csodákat művel.” A Listener zenei szaklap kritikusa ezt írta róla: „Baráti CD-je a szonáták legjobb felvételei közé tartozik. Játéka technikailag elképesztően tiszta, lenyűgözően tökéletes. De saját elképzelése, előadói víziója van a darabok mélyebb rétegeiről is.”

Az Ysaÿe-hegedűszonáták felvétele ékesen igazolta, hogy a Kodály Központ különleges és immáron hírneves akusztikáját semmilyen digitális effekt nem képes felülmúlni vagy akár utánozni.

Ennek a fogadtatásnak szinte egyenes következménye, hogy Baráti Kristóf Johannes Brahms mindhárom, hegedűre és zongorára írt szonátáját is a Kodály Központban örökíti meg a holland Brilliant Classics kiadó felkérésére. Partnere ezúttal a Hollandiában élő kiváló zongoraművész, Würtz Klára, akivel már sok közös munkája volt. Baráti és Würtz Beethoven összes hegedű-zongora szonátájából készített, 4 CD-ből álló felvétele 2012-ben a nemzetközi lemezpiac igazi szenzációjának bizonyult, számos rangos díjat nyert.

A mostani lemezfelvétel érdekessége, hogy nem stúdióban, hanem a Kodály Központ koncerttermében kerül rá sor, minimálisra redukálva az utólagos elektroakusztikai korrekciókat.

A cikk megjelenését támogatta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!