PR-cikkek

2013.08.08. 12:17

Nápolyi dal és szíváradás

Sorrentói szerenád címmel a legnépszerűbb, és egyben a legérzelmesebb dalok csendülnek fel augusztus 11-én, amelyek valaha Itália földjén születtek. (x)

eozinmagazin.hu

A műfaj világszerte ismert, és a jelek szerint nem veszít népszerűségéből. A nápolyi dal (canzone napoletana) Nápoly városából eredő és az egész világon népszerűvé vált műdaltípus. Az olasz nyelv nápolyi dialektusán, a hagyományos módon csakis férfiak éneklik. Valamikor 1830 körül keletkezett. Több tucat nápolyi, illetve a nagyvárosközeli Sorrentóhoz is köthető dallam létezik, de a legismertebbek mindenképp az „O sole mio”, a „Rose rosse” vagy a „Santa Lucia”, amelyeket olyan operacsillagok is rendszeresen műsorukra tűztek, mint például Luciano Pavarotti.

A Pécsre érkező duó művészeti vezetője maestro Denis Biancucci, a világszerte musical-előadásairól ismert Stage Entertainment produkciós management által évek óta megbízott bravúros zongorista ( Teatro Nazionale di Milano 2009–2013) és zenekari dirigens (Teatro Brancaccio – Róma 2011–2012), aki a színházi idényen kívül nagy sikerrel turnézik világszerte.

A másik tag egy általa felkért, különlegesen szép hangszínű tenor, Domenico Menini, jelentős európai pódiumok komoly sikereket elért művésze.

A koncert során az olasz zenei paletta gyöngyszemeiből válogatott, népszerű Verdi, Puccini és Donizetti bel canto áriák (különleges aktualitása Verdi születésének 200. évfordulója), autentikus nápolyi dalok, köztük a „Malafemmena”, „Torna a Surriento” „O sole mio”, valamint immár legendássá vált örökzöld slágerek: „Volare” (Modugno), „Caruso” (Lucio Dalla) csendülnek fel az ’50–’60-as évek olasz könnyűzenéjéből, melyeket a zongoraművész bravúros zongorajátéka köt össze egymással. Vagyis mindazok a számok, amelyek ugyanúgy hozzátartoznak az olasz életérzéshez, mint Róma, Fellini, a Vespa vagy a Ferrari.

E két nemzetközi hírnévre szert tett fiatal művész magával ragadó tehetségével, együtt zenélésük különleges atmoszférájával varázsolja el a hallgatóságot, és a muzsika nyelvén közvetíti a „dolce vita”, azaz az „édes élet” összetéveszthetetlenül olaszos feelingjét 60 percben – mint „cseppben a tenger” – a nagyérdemű publikum felé.

Zenei ínyenceknek és mediterránhangulat-kedvelőknek, korra való tekintet nélkül, igazi csemege ez a dalest... Egy kis olaszos báj és zenei csillogás magas fokon. A koncert a Pirogránit udvaron lesz, rossz idő esetén az E78-as épületben.

A cikk megjelenését támogatta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!