PR-cikkek

2013.11.25. 10:08

Lakást venne hitelre? Így spórolhat százezreket!

Használt lakást vásárolna? Hitelt is felvenne? Néhány információ, amivel akár százezreket takaríthat meg!

BAMA

Aki használt lakás vásárlásán gondolkodik, és a saját erő kiegészítéseként lakáshitel is szeretne felvenni, annak érdemes alaposan tájékozódnia a témában, hiszen akár százezreket is megtakaríthat. Az alábbiakban a Hitelnet.hu szakértői összegyűjtöttek néhány hasznos tudnivalót, melyek a banki kondíciós listából lehet, hogy kimaradtak.

Lakást venni önerő nélkül?

Amennyiben nem rendelkezünk a megvásárolni kívánt lakáson túl egyéb kiegészítő fedezettel, akkor önerőre minden esetben szükség van. A jogszabályi előírások ételmében a felvehető ingatlan összege nem lehet nagyobb, mint a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének 80 %-a, tehát legalább 20 % saját erő szükséges. A kiegészítő ingatlanfedezet azonban bárkinek a tulajdonában lehet, nem szükséges, hogy a tulajdonosa közvetlen hozzátartozó legyen, és ebben az esetben akár a teljes vételár megfinanszírozható a hitelből.

Vannak olyan pénzintézetek, ahol az ingatlan forgalmi értékének megállapítására lehetőség van az adásvételi szerződés aláírását megelőzően is.  A felvehető hitelösszeg tehát már akkor tudható, ha még nincs adásvételi szerződés a kezünkben. Amennyiben a banki értékbecslő lényegesen többre értékeli az ingatlant, mint az adásvételi szerzősédben található vételár, akár önerő nélkül is meg tudunk vásárolni egy lakást.  Szükséges önerő mértéke azonban természetesen függ a rendelkezésre álló jövedelemtől is. Vannak olyan ajánlatok, melyek már egy igazolt minimálbérrel is elérhetőek, azonban – hitelminősítés alapján - általában ennél nagyobb mértékű saját erőt várnak el attól függően, hogy hol található helyileg a lakás és milyen a jövedelmi helyzetük az igénylőknek.

Akciós lehetőségek

Szinte mindig van olyan bank, ahol a hiteligénylés költségeit részben vagy teljes egészében egy akció keretein belül elengedik. Olyanra is van példa, hogy akár az adásvételi szerződés költségeit is átvállalják.  Egy ilyen akciós lehetőséggel akár többszázezer forintot is meg tudunk takarítani.

Létezik támogatott hitel használt lakás vásárláshoz?

Használt lakás vásárlásra piaci kamatozású és állami kamattámogatású lakáshitel egyaránt igényelhető. Államilag támogatott lakáshitel esetén a kamattámogatás a futamidő első 5 évében vehető igénybe. Támogatott lakáshitel egyedülállók, élettársak, házastársak egyaránt igényelhetik, akkor is, ha nincsen gyermekük. A felvehető támogatott hitel maximális összege 10 millió Forint és az így megvásárolható ingatlan vételára nem haladhatja meg a 20 millió Forintot.

Az adott pillanatban elérhető legkedvezőbb banki ajánlatok felkutatásában segítik Önt a Hitelnet.hu szakértői. A pécsi iroda tanácsadói teljes körű és díjmentes tanácsadással és ügyintézéssel állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!