PR-cikkek

2013.11.28. 10:19

Zúg, zümmög, sistereg, sípol – szökevény vizek nyomában

Folyamatosan járják a várost a szakemberek, hogy felderítsék a hibás vezetékszakaszokat. (x)

A cikk a Tettye Forrásház Zrt. támogatásával készült

Korszerű eszközök és egy nélkülözhetetlen „műszer”, a kifinomult érzékenységű emberi fül is kell a vízhálózat rejtett hibáinak felderítéséhez. Októbertől a Tettye Forrásház Zrt. két csapattal is járja naponta a várost, hogy kifürkésszék a csőtöréseket.

Megerősítette diagnosztikai tevékenységét a Tettye Forrásház Zrt., ősztől két csapat nyomoz folyamatosan Pécsett a vízhálózat rejtett hibái után. Feladatuk, hogy főcsapról főcsapra járva „hallgassák ki” a nem látható szivárgásokat, időben elcsípve a veszteséget, káreseteket okozó szökevény vizeket. Mivel egy-egy csőtöréskor a víz gyakran máshol jelenik meg a felszínen, ők segítenek a hibahelyek pontos megállapításában is, amivel például jelentősen csökkenthetik a javításhoz felbontandó útfelület nagyságát.

A komoly hálózatismeret és tapasztalat mellett az éles hallás elengedhetetlen a munkánál, a szakemberek ugyanis a fülükkel hallják, találják meg a hibákat. A szerelvényeket és a talajt többek között testhang- és talajmikrofonnal fürkészik, az érzékeny műszerek a tűzcsapokhoz, tolózárakhoz érintve erősítik fel a hibák hangját. A repedésen szivárgó víz a szokásos áramlás hangjaitól eltérő zajt kelt, ami messzire eljut a csöveken.

– Zizeg, zümmög, sistereg… Az átlagember nem biztos, hogy meg tudná mondani, mit hall. Mintha egy mennydörgést kellene megkülönböztetni egy másiktól – osztja meg munkájáról Bényei József hálózatüzemeltetési mérnök, a diagnosztikai csoport vezetője. – Számunkra azonban a fémes zajok, zúgó zörejek sok információt adnak, következtethetünk belőle a hiba jellegére, erősségét vizsgálva pedig meghatározhatjuk, hol kell beavatkozni – mondja a szakember.

A Tettye munkatársai naponta 200-300 szerelvényt járnak végig, az elmúlt két hónap során összesen 70 rejtett hibát derítettek fel, melyek javításával jelentős vízveszteséget sikerült megelőzni.

A Kaffka Margit utcában fellelt rekord meghibásodásnál például annyi víz folyt el észrevétlenül, amennyi egy családi úszómedencét egy óra alatt megtöltött volna. Mivel a környéken sok nagy átmérőjű vezeték fut, a repedés nem okozott érzékelhető nyomásesést, a szökevény vizet pedig pont a csapadékvízelvezető nyelte el, így semmi nem utalt hibára. Végül a mikrofonok és érzékeny emberi „műszerek” tárták fel bajt, amit gyorsan el is hárítottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!