PR-cikkek

2014.01.29. 12:03

Hagyományok és újítások egymás mellett

Nyjlt napot tart február ötödikén, jövő szerdán a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, amelyen többek között az is kiderül, hogy milyen jövőképet kínálnak a fiataloknak. (x)

A cikk a PTE ÁJK támogatásával készült.

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara közismerten komoly hagyományokkal rendelkezik: a jogászképzés gyökerei egészen 1367-ig nyúlnak vissza – ekkor alapították az első magyar egyetemet Pécsett. A jelenlegi intézmény jogelődje a Pozsonyban alapított Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem, amelyet 1921-ben ideiglenesen áthelyeztek Pécsre. A jelenleg is működő jogi kar 1923 őszén nyitotta meg kapuit és kezdte meg oktatási-kutatási tevékenységét, s a jogásznemzedékek kinevelését. Érdemes tudni, hogy az elmúlt években egy sor szaktekintély oktatott vagy éppen végzett itt, s ide járnak vagy jártak olyan közismert emberek mint Mádl Ferenc, Sólyom László, Dávid Ibolya, Parragh László, Besenczi Árpád, vagy éppen a még mindig itt tanuló paralimpikon, Sors Tamás.

A hagyományokkal azonban jól megférnek az újítások is: a pécsi jogi kar önmaga által deklarált versenyelőnye más jogi egyetemekkel szemben a képzés szemléletmód-orientáltsága. Egy itt végzett hallgató olyan tapasztalatokra tehet szert, amelynek révén sokkal szélesebb spektrumú álláslehetőségekhez juthat, mint más egyetemek végzősei. Érdemes megemlíteni, hogy immár komoly kutatások bizonyítják, hogy nincsen túlképzés jogászokból. Sőt, éppen ellenkezőleg: bővíteni kell a kapacitást. A Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai szerint egy frissen végzett jogász átlagosan 3,79 hónapot tölt munkakereséssel, másként fogalmazva: ennyi idő telik el a diplomaszerzéstől az első munkába állásig. Az is érdekes, hogy a jogász álláskeresők hogyan jutottak első munkájukhoz: 54,9 százalékuk formális úton (álláshirdetéssel, önéletrajzküldéssel), 39,4 százalékuk személyes ismeretség révén (ajánlás, gyakorlati hely, korábbi munkakapcsolat) és csak 5,7 százalékuk egyéb megoldással. A felmérés szerint egy frissdiplomás jogász nettó havi 132–174 ezer forintot keres. Egy másik tanulmány szerint a leggyorsabban jogi diplomások helyezkednek el, és közöttük a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya. Figyelmet keltő adat, hogy a végzettség megszerzésekor a jogászok csaknem fele (49,4 százaléka) már főállású munkaviszonnyal rendelkezett. A munkaerő-piaci kilépéskor tehát az esetek jelentős részében nincs szó éles váltásról, hiszen a végzettség megszerzése már főállású munkaviszony mellett történik.

Mivel a hazai társadalom egészében, de főleg a szülők esetében a jogi diploma megszerzése egyenlő az ügyvéddé (esetlegesen a bíróvá, ügyésszé) válással, fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a PTE ÁJK-n szerzett végzettség sokkal többfajta valódi karrierlehetőséget kínál, mint azt egy átlagember gondolná. Pécs ráadásul a fiatalok számára egy olyan hely, amelyhez erősen kötődik az egyetemi város érzete, amely különleges a tekintetben, hogy egyszerre nyüzsgő nagyváros, ugyanakkor vidéki báját is megőrizte.

A nyílt nap keretében bemutatkozik a kar LL.M. képzése is, amely egyfajta unicumnak számít: elérhető áron, végzett jogászok számára indítják, angol nyelven – az itt szerzett diplomát a világon mindenhol elismerik.

Óralátogatás és bejárás
A NYÍLT NAP időpontja: február 5., szerda.
HELYSZÍN: PTE ÁJK, Pécs, 48-as tér 1.

A PROGRAM
9.00–10.00 REGISZTRÁCIÓ, ingyenes pályaorientációs grafológiai tanácsadás, játék.
8.00–10.15 ÓRALÁTOGATÁSOK (büntetőjog, alkotmányjog)
10.30–12.00 ELŐADÁSOK a Halassy-aulában
• DÉKÁNI köszöntő: Prof. Dr. Kecskés László (vagy dékánhelyettes)
• TÁJÉKOZTATÓ a felvételi eljárásról és a joghallgatók kurzusairól (Zámbó Dávid, tanulmányi osztályvezető)
• LEENDŐ jogászok – a humor tükrében: Dr. Fenyvesi Csaba, habilitált egyetemi docens
• A pécsi joghallgatók mindennapjai: Józan Flóra, PTE ÁJK HÖT-elnök
12.00–12.30 FELFRISSÜLÉS (üdítők, pogácsa)
12.30–14.00 BEMUTATKOZNAK a kari hallgatói szervezetek, grafológia, játék
12.30–14.00 CAMPUS tour: épületbejárás 15–20 fős csoportokban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!