PR-cikkek

2014.03.14. 10:05

Kerékpárral is bejárható ősztől a Dráva és környéke

A megye egyik ékköve, a Dráva és környéke ősztől biciklivel is bejárható lesz: négyszázmillió forintból építenek kerékpárutakat, -kölcsönzőket és információs pontokat. (x)

BAMA

A beruházást megalapozó támogatási szerződést a közelmúltban írta alá Pécsett Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke és Sitányi László, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője.

Az október végéig tartó beruházás kerékpárút építését, kerékpárkölcsönzők, információs pontok telepítését, valamint pihenőhelyek létesítését foglalja magában.

A megye főépítésze, Riegl Gábor úgy fogalmazott az eseményt követő sajtótájékoztatón, hogy az Ős-Dráva Program keretében megvalósuló fejlesztés részeként több mint 2,5 kilométer kerékpárutat építenek Drávaszabolcson, illetve kijelölik az Ormánság főbb településeit összekötő Ős-Dráva kerékpárút 125 kilométer hosszú nyomvonalát. Hozzátette: az október végéig tartó és száz százalékban pályázati támogatásból megvalósuló projekt fontos eleme kerékpárkölcsönzők és az információs pontok telepítése Vajszlón, Kémesen, Vejtiben, Sellyén és Harkányban, továbbá tizenkét pihenőhely építése az Ős-Dráva kerékpárúthoz kapcsolódóan.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] A beruházást megalapozó támogatási szerződést a közelmúltban írta alá Pécsett Tiffán Zsolt (balra) és Sitányi László
[/caption]

A beruházás részeként nemcsak hagyományos bicikliket lehet majd bérelni, hanem elektromos meghajtásúakat is. A többnyelvű GPS-eszközökkel felszerelt járműveket kedvező áron lehet majd kölcsönözni, azok a használói súlyától, valamint a terepviszonyoktól függően egy töltéssel akár hetven kilométer megtételére is képesek.

Mindezekkel párhuzamosan az IPA határon átnyúló együttműködési program keretében kerékpárutat építenek Királyegyháza–Szentlőrinc, Szentlőrinc–Tarcsapuszta között. A horvátországi Verőce megyében bicikliutak építésén kívül tanösvényeket alakítanak ki, egy kastély felújításával pedig képzési-turisztikai központot hoznak létre, valamint ezer turistatérkép, hatszáz útikalauz, GPS- és okostelefon-alkalmazás is készül.

– A beruházásokkal összekötjük Baranya két nagy kerékpárút-hálózatát, és megteremtjük annak a lehetőségét, hogy az Ormánság a biciklis turisták számára is vonzó úti cél legyen – mondta Tiffán Zsolt. – Mindezek mellett a fejlesztés segíteni fogja a térségben élőket, hogy kerékpárral is biztonságosan eljuthassanak munkahelyeikre.

A fideszes politikus hozzátette, a projekt kapcsolódik a Villány–Siklós–Harkány kerékpárúthoz, és mivel összeköti az Ormánságot a turizmus szempontjából fejlettebb területekkel, a kerékpárút-hálózat bővítése újabb beruházások megvalósulásához is hozzájárulhat a ma még fejletlen ormánsági turisztikai szolgáltató ágazatban, elősegítve a látogatók tartózkodási idejének meghosszabbítását.

A cikk a Megyei Önkormányzat támogatásával készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!