PR-cikkek

2014.04.30. 11:11

Harmadszor is Zsolnay Fesztivál

Május 1–4. között rendezik meg a Zsolnay Kulturális Negyedben, illetve a Kodály Központban a III. Zsolnay Fesztivált – főképp a családoknak. (x)

BAMA

Kitűzött cél volt, hogy az idei Zsolnay Fesztivál, amely együtt zajlik az Egyetemi Napokkal, a Pécsi Tudományegyetemmel közös rendezésben, főképp a családok rendezvénye legyen. A kínálat alapján ezt sikerült is megvalósítani.

Kozma Gábor, a ZSÖK Programdivíziójának a vezetője lelkesen beszélt az előttünk álló napokról:

– Az előző két Zsolnay Fesztiválhoz képest ami új, hogy sokkal több, kifejezetten a családoknak szóló eseménnyel készültünk. A napközbeni sávban, akárcsak az év többi időszakában, csak most sokkal koncentráltabban lesznek a családi programok. Azt gyorsan előrebocsátom, hogy az állandó kiállítások is látogathatóak lesznek, mindamellett, hogy a fesztivál ingyenes (az este 7 óra utáni koncerteket leszámítva), a kiállításokra most fél áron lehet bemenni; ez nem vonatkozik a Planetáriumra és a Varázsórára, amik normál belépődíjjal működnek. Igyekeztünk úgy megszervezni a programokat, hogy mindig legyen mit csinálni a Zsolnay-negyedbe kilátogató családoknak. Gyakorlatilag 10 órától lesznek foglalkozások. Hogy mifélék? Például olyasmi, ahol fából és papírból egy különleges állatkertet állíthatnak össze a résztvevők a három nap alatt. Érdekes és egyben kissé nevelő célzatú is, hogy használt zsolnays, illetve különböző ZSÖK-helyszínek molinóiból (korábbi programokat hirdető műanyag reklámhordozók) új, divatos táskákat készíthetnek majd az érdeklődők. Ezt a budapesti Medence Csoport vezeti, akik az egyik legmenőbbek itthon a re-art világában. Ehhez kissé hasonlít a Retextil Műhely, ahol magával a retextil-­technikával lehet majd megismerkedni, bárki elkészítheti a maga retextil-tárgyát. Továbbá – de ezek csak kiragadott példák, hiszen tényleg a bőség zavarával küzdünk – a tavalyi sikeren felbuzdulva újra itt lesz a Mindenki tud rajzolni szerzőpárosa, Barabás Zsófi és Moizer Zsuzsa mesekönyv-illusztrátor, akik a legújabb fejlesztőkönyvük alapján vezetik a minitanfolyamukat. Bemutatkoznak a gyerek idegenvezetőink is, akik délutánonként tartanak vezetést a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Kozma Gábor fontosnak tartotta kiemelni, hogy a korábbiakhoz képest új és érdekes helyszíneken, a Herkules teraszon, a Kék váza udvarban is lesznek érdekességek, de ahogy eddig is, az American Corner udvarán, a Ginkgo téren és az m21 Pécsi Galériában is délelőtt 10 órától folyamatosan zajlanak foglalkozások, játszóházak. Újdonság lesz továbbá, hogy a Ginkgo téri szabadtéri színpadon szinte állandó jelleggel szól valamiféle zene, legalábbis déltől este 10-ig (amikor a Pirogránit udvaron zenélnek, akkor nem). Itt Tompos Kátyától kezdve a Balkony Playersig sok mindenki fellép majd.

Ha a sok-sok mindenből ki kellene emelni egy-két szenzációt, Kozma Gábor a következőkről szólt röviden:

–Jön egy osztrák származású dobos, Manu Delago a négytagú zenekarával, aki egyszerre Björk dobosa és a London Symphony Orchestra szólistája, mégis leginkább a hang nevű, elképesztően kellemes hangzású ütőhangszer virtuózaként a legismertebb. Fontosak a Liszt teremben esedékes koncertek, a Cimbiózis fellépése, Lukács Miklós cimbalmos triója, az Or­pheon Consort régizenei koncertje, illetve mindenképp említésre méltó a Kodály Központbéli két előadás, az Amadinda 30 éves jubileumi koncertje Presser Gáborral és Karácsony Jánossal, ami azt jelenti, hogy a műsor felében LGT-feldolgozásokat fogunk hallani; a másik előadás a fesztivál zárónapján a Római vakáció lesz, Pelsőczy Réka rendezésében.

Hagyományosan erős lesz Zsolnay Fesztiválon a pécsi művészek jelenléte is, különösen annak fényében, hogy a négy nap során sok fiatal tehetség kap bemutatkozási lehetőséget. Így például Cseri Hanna, aki egy egy szál gitáros produkcióval kezdi a fesztivált, de itt lesz Takáts Eszter, játszik a Halott Pénz, továbbá a Zenélő Egyetemben sorozatból már ismert zenekarok is fellépnek esténként. Az Egyetemi Napok szervezésében a nagy nemzetközi sztár a Milk and Sugar lesz az esti sávban, de érdekes még az Anna and the Barbies, az Ivan and the Parasol, az Intim Torna Illegal, a Carbonfools. A PTE egyébként még közösségi akciókat is tart, mindig délután 2 órától. Az első napon egy jótékonysági gyűjtés eredménye látható majd az udvaron, egy konzervvár; lesz egészségnap 2-án, 3-án pedig pályaválasztási-orientációs napot tartanak a PTE karai.

Ami a meglepetés kategóriába tartozik, hogy a Zsolnay Fesztiválra – szintén a már megszokott módon – különleges installációk készülnek, amiben ezúttal is aktívan részt vesz a PTE Művészeti Kara.

Főbb programok, előadások napközben

Ginkgo színpad, Inkubátorház előtti tér, E78, ArTér, re:public galéria, Pirogránit udvar:

Tompos Kátya – Keresztül Európán - Lemezbemutató koncert; Manu Delago Handmade (AT); Balcony Players (NL/BE/USA/PERU; Háy come Beck; Zsolnay Szalon – Alinda beszélget; Magyar Táncház a Hanga Bandával; Cseri Hanna, Trio A, Dip Trio, Random Trip – Zságer Balázs; Kemon, Columbo, Király Viktor, Judie Jay, Sena, Saiid, Walko Csaba, Barabás Lőrinc, Sárik Péter, Romhányi Áron, Sopianae Slam Poetry Club.


Programok, koncertek este 7 óra után

Milk & Sugar (D) (E78); Anna & The Barbies (Pirogránit udvar); Halott Pénz (Pirogranit udvar); Budapest Burlesque Live (E78) Ivan And The Parazol (Artér); Supernem (Pirogránit udvar); Specko Jedno – lemezbemutató koncert (Artér); Fluor akusztik (Pirogránit udvar); Intim Torna Illegál (Pirogránit udvar); Dj Julia Carpenter (E78); Mary Popkids (Artér); Junkie Jack Flash (Artér); ZEN & Roll (Artér); Szoba Session (re:public galéria).

Koncertek és előadások a Kodály Központban

Amadinda 30 – Vendégek: Presser Gábor és Karácsony János; Orlai Produkció: Római vakáció – Zenés játék Cole Porter dalaival.

Komolyzene és jazz a Liszt teremben

Lukács Miklós trió – Cimbiózis; Orpheon Consort; Magyar Zeneművészeti Társaság Kamaraegyüttesének koncertje.

Színházi előadások

Philippe Blasband: Rabinovich-album – A Vádli Alkalmi Színházi Társulat performansza (Kemencetér); Mamelosn (Gólem Színház); A férfiak szexuális világa (kabaré) – FÜGE (Függetlenül Egymással); Dumaszínház; Hodworks: Basse danse (E78); G. B. Pergolesi: Livietta e Tracollo – Opera félárnyékban (Bóbita Bábszínház).

Közösségi és művészeti akciók

„Páratlan festők – festő párok” (a Herkules-terasz mellett); Galen Gibson-Cornell: Nagyvárosok falai (re:public galéria terasza); Jon E. Marquette: Pécsi ikonok (re:public galéria terasza); Első Pécsi Vasparipa Galopp (Zsolnay-negyed – Széchenyi tér – Balokány Liget); PTE Közösségi Nap; PTE Egészség Nap; PTE Pályaorientációs Nap (Pirogránit udvar).

Gyerek- és családi foglalkozások

Medence Csoport: Re-táska a használt molinókból (Herkules terasz); A PTE-Művészeti Kar hallgatóinak foglalkozásai (Kék Váza udvar); Kerámia Festöde (Ginkgo tér); Magyar Művészetterápiás Társaság (Kaolin Köz); Gyermek tárlatvezetés (állandó kiállítóterek); Kis Nyomdászok (Kék váza udvar); ReArt a Zsolnay Fesztiválon (Herkules Terasz); Mindenki másmilyen – Barabás Zsófi és Moizer Zsuzsa rajzfoglalkozása (Herkules Terasz); A Hawaii Lei Day (American Corner udvara); a Közelítés Művészeti Egyesület foglalkozásai (m21 Galéria).

Gyerekkoncertek, előadások

Kolompos-koncert (Bóbita Szabadtéri Színpad); Hups Crew – Jam. Bábkoncert (Bóbita Bábszínház); Dés András – Zenei játszótér (E78 – Zeneterem); Halálian jó történet (Bóbita Bábszínház); A malacon vett királylány – A só (Bóbita Bábszínház).

Kiállítások

A Roham Magazin kiállítása (Kemencetér); A PTE Művészeti Kar Kerámia Tanszékének kiállítása (Jégverem); Murányi Kristóf: Imperfectum (E78 Kemence Galéria); Bringafirka – katalán játékok Rovira mestertől /ES/ – interaktív kiállítás és játék (Csillagterasz).

A cikk megjelenését támogatta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!